maglajinfo.com
vijesti maglaj 1880

Proučena hadžijska dova za buduće hadžije sa područja Maglaja

19.09.2014. 17:50 0

Nakon džuma-namaza u Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji danas je u prisustvu velikog broja vjernika i vjernica proučena hadžijska ikrar dova pred putovanje na hadž budućih hadžija sa područja Maglaja.

U Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji danas je upriličen program povodom ispraćaja na hadž budućih hadžija sa područja MIZ Maglaj, a istom je prisustvovao veliki broj vjernika i vjernica sa područja našeg Medžlisa.

 

Buduće hadžije i hadžince te njihova rodbina i prijatelji tokom i nakon programa nisu mogli sakriti svoje emocije i radost zbog odlaska na hadž koji je u islamu peta islamska dužnost.

 

Predsjednik MIZ Maglaj Mirsad Hasanić kratko se obratio prisutnim te kazao: "Želim hairli put našim hadžijama i hadžincama u nadi da će njihov hadž biti primljen, te želim im poručiti da se u svojim dovama sjete nas u Maglaju i Bosni i Hercegovini".

 

Isprva je bilo poznato da će iz Maglaja biti ispraćeno 9 hadžija, međutim današnja ikrar dova proučena je i pred polazak na hadž glavnog maglajskog imama h. Izudine ef. M. Kruške te njegove hanume, koje su prije nekoliko dana iz Ureda Reisu-l-Uleme obavjestili da će i oni biti ovogodišnji putnici na hadž, kao nagrada za sve ono što glavni maglajski imam čini i što je činio za Maglaj. 

 

U svom inspirativnom govoru obraćajući se danas prisutnim vjernicima i vjernicama gl. maglajski imam h. Izudin ef. M. Kruško je kazao kako je ovo veliki dan za MIZ Maglaj te naglasio koliki značaj za život vjernika ima putovanje na hadž.

 

"Neizmjerno sam sretan danas i ponosan, ovo je veliki dan za MIZ Maglaj, možda i najveći nakon onog 2009. godine kada smo učili ikrar dovu i ispratili 24 hadžija u posjetu najsvetijim mjestima muslimana cijelog svijeta", kazao je između ostalog ef. Kruško.

 

Odlazak na hadž u Bosni i Hercegovini oduvijek je bio izuzetno važan događaj ne samo za budućeg hadžiju i njegovu porodicu, već za cijelu mahalu iz koje hadžija potječe.

 

Ovogodišnji putnici na hadž koji će biti ispraćeni iz Maglaja su: hfz. Hidajet ef. i Amira Talić (bedeli za rahmetli Nuriju Husika i rahmetli Zuhru Hasanagić) iz Kaknja i džema'ata Kuršumlija, Muhamed Mahmutagić iz džema'ata Bijela Ploča, Mulo Gračo iz džema'ata Novi Šeher, Hamid i  Fahira Hasanbašić iz džema'ata Ljubatovići, Salim i Mirsada Đonlić iz džema'ata Kuršumlija džamija, a zajedničkom ikrar dovom na hadž će biti ispraćen i Suljo ef. Cikotić, glavni mostarski imam (bedel za rahmetli Mehinović rođ. Hadžiavdić Alemu), majku h. Sulje Mehinovića iz džema'ata Kuršumlija džamija, Izudin ef. M. i Rasema Kruško iz džema'ata Kuršumlija. 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.