Prva mini solarna elektrana na privatnoj kući u Parnici

11.03.2014. 17:19 0

Fotonaponska solarna elektrane, koja je postavljena na privatnoj kući Anesa Begića u naselju Parnica kod Maglaja, je pilot projekt, kojim slovačka firma “Imao Elektric” planira popularizaciju solarnih elektrana na prostoru BiH. Korisno je to prije svega u cilju proizvodnje tzv “zelene” energije. Ovim projektom planirana je predaja električne energije u sistem snage 8 kW, a vrijednost projekta je oko 15 hiljada eura.

"Fotonaponska solarna elektrana nije i jedini projekt koji firma IMAO realizuje na području BiH. Osim u Maglaju, Imao je investitor postavljanja i prvih solarnih elektrana na jednoj osnovnoj školi i džamiji u Sarajevu. Realizuje i pilot projekt zamjene ulične sa led rasvjetom u općini Kakanj. Realizacijom ovih projekata najbolje će se vidjeti uštede", ističe Samir Hamzić, menadžer firme IMAO za BiH.

 

Obnovljivim izvorima energije kao što su voda, vjetar pa i solarna energija, puno pažnje se poklanja u zemljama EU, pa i u Slovačkoj.

 

"Slovačka već ima 256 MW fotonaponskih ćelija, a od obnovljivih izvora energije radimo još i sa BIO gasom, vjetrom i vodom. IMAO u Rumuniji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj ima 75 MW snage fotonaponskih elektrana", kaže direktor slovačke firme IMAO Michal Girgaš.

 

Postavljanje panela na kući Anesa Begića iskorišteno je i za obuku bh. radnika koji će ubuduće raditi ove poslove. Firma Imao trenutno upošljava pet radnika u BiH, a planira i nova upošljavanja, sve u zavisnosti od zainteresovanosti tržišta.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.