Oslobođenje
vijesti maglaj 1513

Prvi rođendan maglajske bebe koja je evakuisana sa krova kuće tokom majskih poplava

13.01.2015. 17:26 0

Beba čije je spašavanje tokom prošlogodišnjih poplava u Maglaju u TV snimcima obišlo svijet proslavila je u subotu, 10. januara, prvi rođendan. Hrabra helikopterska posada Oružanih snaga BiH uspjela je u posljednji čas sa krova poplavljene kuće evakuisati malenu Amnu Sofić i njene roditelje Amira i Mirsadu, piše ''Oslobođenje''.

Ganuti prizorima iz Maglaja, dvije sedmice kasnije, Sofiće su posjetili ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić i njegova supruga, pedijatrica, primarijus dr. Advija Osmić. Bila je to, kaže Osmić, privatna posjeta. Doktorica Advija je pregledala djevojčicu, a tog dana je pomagala i kolegama u Domu zdravlja Maglaj. Donijela im je i lijekove koje su Brčaci izdvojili iz humanitarne pomoći upućene u taj grad, koji je također nastradao u poplavama. U tome im je pomoglo rukovodstvo Zdravstvenog centra Brčko i bolničke apoteke. 

 

POVEZAN ČLANAK: HELIKOPTERSKI SNIMCI SPAŠAVANJA UGROŽENIH U MAGLAJU

 

Poziv iz Sarajeva

Sofiće je nekoliko dana potom iznenadio poziv iz Sarajeva. Osmić im je ponudio kumstvo.   


- Ministar je pitao, prije nego što će objaviti na FTV-u, da li se slažemo s tim. Rekli smo da se slažemo i od tada se prijateljstvo razvija, rekao nam je Amir Sofić.


Supružnici Osmić u nedjelju su ponovo bili u Maglaju. Zbog Advijine dežure, nisu mogli doći u subotu. Sofići su ih dočekali u obnovljenoj kući. Malena Amna bila je prehlađena, pa je Advija, koja uvijek u torbi nosi stetoskop i priručne ljekarske stvari, opet pregledala djevojčicu i propisala terapiju. Kada je Advija jučer nazvala Sofiće, Amna je već bila bolje, pa je otišla u obdanište da i tamo proslavi rođendan. 


- Moj muž je pokretač svega ovoga, na čemu sam mu veoma zahvalna. Vjerovatno ima i nostalgije, jer su naša unuka i unučić uvijek negdje daleko, kao i nas dvoje, pa nismo često uz njih. Kada je mala Amna  spašena, njemu je milost pala na nju. Ja sam žrtvovala svoj jedan dan za kolektiv u Maglaju, što je malo u odnosu na sve ono što su njegovi vojnici radili tamo, kazala nam je Advija.


Sretna je što je danas među Sofićima u Maglaju sasvim druga slika i što se ovo slučajno prijateljstvo nastavlja.


- Puno nam to znači, a vidim i njima, jer mala Amna nema ni djeda ni baku, ni s mamine ni s očeve strane. Tako nas i ona prihvata, rekla je ona.


I Zekerijah kaže da je uspostavljeno trajno prijateljstvo. 


- I mi imamo troje djece i dvoje unuka. Imamo unuku sa blizu četiri godine i šetomjesečnog unuka. Slične su to godine. Ostalo nam je još nekoliko godina do penzije i ovo stavljamo iznad svih poslova. Do sredine godine curica će još malo porasti i onda ćemo ih dovesti kod nas kući u Brčko da se vidimo, obiđemo i provedemo, kazao je Osmić.

 

Novi život

Sofići su nakon majske katastrofe počeli novi život. Amir je posao vozača kod privatnika uspio zamijeniti knjižarom koju je otvorio prije mjesec, dok njegova supruga radi u katastru u Općini Maglaj. Kaže nam da je i većina njegovih komšija popravila kuće ili to upravo radi. Njima je ostalo još da ugrade unutrašnju stolariju, koju je obećala humanitarna organizacija CRS.Neraskidivo prijateljstvo

Osmić podsjeća da je prije više od 30 godina bio omladinski političar u bivšoj Jugoslaviji. Iz tog vremena datira prijateljstvo četiri porodice nekadašnjih omladinaca iz Bihaća, Visokog, Zavidovića i njih iz Brčkog. Od tada zajedno proslavljaju prve majeve i nove godine.

 

- I sada smo zajedno proslavili Novu godinu, a mi smo bili domaćini u Fojnici, rekao nam je on.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.