N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 2010

Pohodimo tradicionalni planinarski pohod

''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'': PSD ''Smajlovac'' organizuje planinarski pohod

12.09.2015. 13:49 0

U Maglaju se tokom mjeseca septembra svake godine obilježavaju dva važna datuma, 18. septembar, Dan općine te 21. septembar, datum kada se tradicionalno otvara manifestacija ''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'', u okviru koje se različitim sadržajima od zaborava čuva spomen na teške dane septembra i novembra 1992. godine koji su po mnogima bili od presudne važnosti za odbranu Maglaja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kralj Sigismund 18. septembra 1408. godine u svojoj je povelji „Sub castro nostro Maglay“ zvanično prvi put spomenuo ime Maglaja u jednom pisanom dokumentu i taj dan obilježava se kao Dan općine Maglaj.

Drugi datum veže se za 21. septembar 1992. godine kada su u ranim jutarnjim satima Maglaj i linije odbrane pripadnika maglajske brigade zasute hiljadama projektila ispaljenih sa neprijateljskih položaja. Grad Maglaj i njegovo civilno stanovništvo nisu bili pošteđeni. 

Tradicionalno, na taj datum otvara se manifestacija ''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'', u okviru koje se različitim sadržajima od zaborava čuva spomen na teške dane septembra i novembra 1992. godine koji su po mnogima bili od presudne važnosti za odbranu Maglaja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

Glavi nosilac svih aktivnosti manifestacije ''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'' je Organizacija RVI Maglaj. Odlukom Skupštine Organizacije 21. septembar obilježava se i kao Dan ratnih vojnih invalida općine Maglaj. 

U okviru spomenute manifestacije PSD ''Smajlovac'' tradicionalno organizuje planinarski pohod koji će ove godine biti održan u subotu 19. septembra 2015., a počet će okupljanjem učesnika do 09,30 sati ispred zgrade DK "Edhem Mulabdić", dok je polazak kolone učesnika planiran za 10,00 sati. 

Iz PSD “Smajlovac” pozvali su drage prijatelje, planinare, ljubitelje prirode da svojim prisustvom uveličaju tradicionalnu manifestaciju „Septembarski dani otpora Maglaj 92-95“, u okviru koje se i organizuje ovaj planinarski pohod.

Planirana staza pohoda je: Dom kulture-Jelovac-Relej-Klupe-Planinarski dom Ošve.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.