Rafteri koji su spašavali Maglajlije: Povjerili smo život jedan drugom ali bi ponovo učinili isto

13.05.2015. 20:42 0

Tokom majskih poplava 2014. godine mnogo je onih koji su herojski pomagali stanovništvo Maglaja ali oni koji su se posebno istakli svojom hrabrošću i smjelošću su rafteri iz Konjica koji su prvi pristigli u pomoć ugroženom stanovništvu Maglaja.

"Tog kobnog 15. maja u Konjicu su se okupila četiri tima raftera sa po 4 spasioca, najvažnije od svega bilo je što prije krenuti kako bismo pomogli onima kojima je pomoć u tim trenucima bila najpotrebnija. Prvo odredište bila je vojna baza u Rajlovcu", prisjeća se u razgovoru za maglajinfo.com Emir Turić, rafter koji je među prvima helikopterom došao u Maglaj zajedno sa svojim kolegama rafterima Eldinom Gakićem, Senadinom Turkovićem i Edinom Ribićem.

"Kada smo stigli u vojnu bazu u Rajlovac helikopteri nisu letjeli zbog loših vremenskih prilika, nakon određenog vremena provedenog u bazi krenuli smo prema Maglaju. U Maglaj smo sletili u poslijepodnevnim satima gdje nas je dočekao policajac Ante Šošić koji nas je uputio gdje prvo da idemo kako bi evakuisali ugrožene osobe", kazao je Turić. 

Spasili zarobljene radnike Natron-Hayata

"Nakon što smo odradili nekoliko zadataka među kojima je i prebacivanje hrane u lokalnu džamiju uputili smo se u fabriku papira Natron gdje nas je dočekala nabujala rijeka. Mrak je već pao tako da je akcija bila otežana i rizična. Uprkos svemu uspjeli smo evakuisati 12 ljudi koji su bili zarobljeni u tvornici. Akciju spašavanja radnika Natrona prekinuli smo pola sata iza ponoći i nastavili ponovo u zoru. Nakon nekoliko sati sna ponovo smo se uputili u fabriku, a prije toga napravili plan koga prvo da izvlačimo. Evakuisali smo 68 ljudi. Nakon akcije u Natronu uputili smo se u centar Maglaja gdje su već tri tima radila na evakuaciji, pridružili smo se kolegama, evakusali oko 30 ljudi, dijelili hranu i vodu", kazao je za portal maglajinfo.com Emir prisjećajući se dana kada je Maglaj bio pod vodom.

Pomogli smo koliko smo bili u mogućnosti 

"Nekom srećom stigli smo među prvima u Maglaj i pomogli koliko smo mogli i bili u mogućnosti. Mislim da treba da izvučemo pouku iz prošlogodišnje situacije. Nadamo se da više nikada neće, ali šta ako nas ponovo zadesi ovakva katastrofa? U tom smjeru treba da razmišljamo i mi se po tom pitanju borimo da nabavimo adekvatnu opremu za spašavanje te da vježbamo i budemo spremni za spašavanje na divljim vodama", rekao je Turić.

Ugrozili smo svoje živote, ali ponovo bi učinili isto 

"Eldin Gakić, Senadin Turković, Edin Ribić te moja malenkost Emir Turić povjerili smo svoje živote jedan drugom, a da to nismo ni znali, ali smo uvijek i ponovo spremni pomoći ljudima kojima je naša pomoć potrebna. Bez razmišljanja ponovo bi sve učinili isto, samo da pomognemo i spasimo ljudske živote", zaključio je razgovor za maglajinfo.com Emir Turić, rafter iz Konjica.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.