Ramazanije kao neizostavni dio ramazanske sofre

28.06.2014. 17:22 0

Muslimani širom Bosne i Hercegovine sa posebnim nestrpljenjem iščekivali su mjesec posta, a ono što iz godine u godinu prati njegove čari je i ramazanija koja je neizostavna na soframa za vrijeme sehura ili iftara.

Ramazan u Bosni i Hercegovini nije moguće zamisliti bez mirisa ramazanija koji se širi i maglajskom čaršijom iz obližnjih pekara. Ramazanije su u Bosnu i Hercegovinu došle još sa dolaskom Osmanlija i pored ovog naziva još se nazivaju i somuni, lepine, pitice, ali i danas dan se pripremaju na stari, jedinstven način u pekarama u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i imaju svoj ustaljeni oblik.


Ramazanija nije ništa drugo nego lepina koja u mjesecu ramazanu na svoj gornji sloj dobija ukras od ćurekota, koji širi svoj poseban miris sokacima i privlači mnoge koji tuda prolaze.

 

Maglajlije i Maglajke ramazanije mogu nabaviti u nekoliko gradskih i starogradskih pekara iz kojih se pred iftar širi fini miris ramazanija koje nestrpljivi kupci čekaju kako bi ih kupili, a poslije i servirali na sofru za vrijeme iftara. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.