Ramazanska poruka gl. imama: 'Razmislimo nakon iskušenja poplave o načinu vlastitog života.'

27.06.2014. 16:44 0

Svakoga čovjeka i zajednicu, iznenada zadese razna iskušenja života i sudbine, prema Allahovoj dželle we 'ala odredbi, kako bi mimo naše volje promijenili način života i pronašli puteve pokajanja. Nedavno proživljeno iskušenje poplave našega grada i njegove okolice, sa katastrofalnim štetama, uistinu je promijenilo naše živote.

Draga braćo i sestre,

 

Od iskušenja nažalost ne možemo pobjeći, ali možemo živjeti savjesno i odgovorno, izbjegavajući mjesta i stanja, koje nas dovode u teška iskušenja. Ovogodišnji Ramazan, mi u Maglaju, dočekujemo, upravo nakon preživjeloga velikoga iskušenja života i sudbine, kako bi smo svoje živote ispunili ljepotom vjere i dobrotom, služeći zajedničkoj sreći i čuvajući, duhovne i moralne vrijednosti.

 

“Kada se pojavi mlađak i najavi dolazak ramazana, obraduje se 'Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreći: “Blago li se Ummetu Muhammedovom, s.a.w.s, zbog onog što im je dato. Za njih mole oprost Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na Zemlji, danju i noću, osim šejtana prokletnika. Tako, kada muslimani uz ramazan ujutro osvanu, ne bude ostavljen nijedan a da mu ne bude oprošteno.'' Uzvišeni Allah kaže melekima: “darujte vaše namaze i zikr u ramazanu Ummetu Muhammedovom, s.a.w.s.”

 

Razmišljajući o šehri ramazanu, Abdulqadir Gejlani zapisa: Riječ “ramazân (ramadân)” (رمضان) sastoji se od pet slovâ: prvo slovo “r” (ر) ridvânullâh – Allahovo zadovoljstvo; drugo slovo “m” (م) mehabbetullâh – Allahova ljubav; treće slovo “d” (ض) dimânullâh – Allahova naknada; četvrto slovo “â” (ا) ulfetullâh – Allahova blizina; i peto slovo “n” (ن) nûrullâh – Allahova svjetlost. 

 

Plemeniti vjernici i vjernice,

 

Veličanstveni mjesec ramazan, je mjesec Allahova zadovoljstva, milosti i ljubavi, oprosta i naknade, bliskosti i darivanja, počastî, vječne sreće, spasa i radosti cijeloga Ummeta. Ramazan je mjesec svih mjeseci, njihovo srce i vjerni je zagovornik postačima. Sveti i blagi mjesec ramazn okićen je svjetlošću iftara i sehura, mukabela-učenja Kur’ana i teravija, pa ko ne zasluži milost, oprost i spas u mjesecu ramazanu, pa kada i u kojem će mu mjesecu biti oprošteno?! 

 

Zato, požurimo i pokajmo se Allahu, Silnome i Svemilosnome, iskreno u Ramazanu, prije nego se pozatvaraju vrata rahmeta (milosti), tevbe (oprosta) i vječnoga spasa. Poslanik Islama, Muhammed, alejhisselam, rekao je: “Ko je moj ummet (zajednica) i pripada meni, taj se ne bruka u mjesecu ramazanu.” Jedan čovjek na to upita: “Allahov Vjerovjesniče, a šta je njihova bruka? On odgovori: 

 

“Ko omalovažava vlastite vrijednosti i svetinje, čini loša djela i javno prkosi čineći grijeh, neće mu se prihvatiti (post i bdijenje) mjeseca ramazana. Proklinje ga Allah, Njegovi meleci, stanovnici Nebesa i sve oko njega, a ako umre a nije probdio kako treba mjesec ramazan kod Allaha, s.w.t., neće naći nikakva dobra.”

 

Braćo i sestre u Islamu,

 

Ramazan je mjesec Kur'ana i strpljivosti. Uzvišeni ibadet posta uzrok je neizmjerne nagrade i razlog opraštanja grijeha. Post u ramazanu je lijek za sve bolesti u porodici, džema'atu i društvu. Post je zdravlje. Zbog toga postimo, kako bi bili zdravi, bliži jedni drugima, suosjećajni, dobrostivi i plemeniti.

 

Neka nam ovogodišnji Ramazan bude prekretnica u životima našim, kako bi griješna i loša djela, od kojih niko nije sačuvan, prestali činiti i da se svome Gospodaru iskreno pokajemo. Razmislimo nakon preživjeloga iskušenja poplave o djelima i načinu vlastita života. Ako smo bili daleko od puta vjere u ramazanu otkrijmo putokaze milosti, oprosta, sreće, spasa i radosti. 

 

Svima Vama Ramazan da bude blagoslovljen, sretan i radostan, da ga hajirli zapostite i ispostite u zdravlju i miru.

 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Glavni maglajski imam:

h. Izudin ef. M. KRUŠKO, s.r.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.