Registrovano više intervencija na gašenju požara: Gorilo i u Bočinji i Čojluku

20.08.2017. 21:42 0

U Federaciji BiH registrovani su požari na više područja, od kojih je velika većina, nakon intervencija vatrogasnih jedinica, uspješno lokalizirana.

Prema posljednjim podacima Operativnog štaba Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno grada Mostara Profesionalna vatrogasna jedinica tog grada angažirana je na gašenju požara na Gubavici, Malom polju, Žitomisliću, u Hodbini, Bafo naselju, na Buni (u dva navrata) i u Bakinoj luki, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

Istovremeno, intervencije su zabilježene i  na Gubavici (u dva navrata), u Južnom logoru i Drežnici, gdje je, također, gorjelo nisko rastinje.

U općini Čapljina, Profesionalna vatrogasna jedinica djelovala je u Gabeli, na lokalitetu između Ševaš polja i Žitomislića, u Gabela Polju i Svitavi, gdje je gorjelo bisko rastinje, trava, šaša i trska, te otpad.

Požar, koji je izbio na području općine Ravno u subotu u jutarnjim satima i kretao se prema selima Zagora i Trnčina, još je aktivan, ali je stanje bolje u odnosu na jučerašnje, jer požar više ne prijeti stambenim objektima.

U Kantonu 10, na području općine Drvar požar na planini Jadovnik i dalje je aktivan. Zbog kiše koja je jutros padala u manjim količinama požar je manjeg intenziteta, a uočljivo je veliko izdimljavanje na požarištu.

Uposlenici šumarije i Civilne zaštite Drvar zbog nepristupačnog terena ne mogu do požarišta te je i dalje potrebno gašenje iz zraka.

Na području Unsko-sanskog kantona, konkretno, u Bihaću, Profesionalna vatrogasna jedinica tog grada imala je više intervencija na gašenju požara i to u mjestu Kamenica, gdje je gorjela trava, u mjestu Orašac, gdje je gorjela šuma, te u Račiću, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Cazin, Vatrogasna jedinica je djelovala u mjestu Gradina, gdje je gorjela divlja deponija smeća, u Osmanagićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u Skokovima, gdje je gorjela šuma, te u mjestu Samardžići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Na području Sanskog Mosta, Vatrogasna jedinica te općine angažirana je u mjestu Husinovci i u Staroj Rijeci, gdje je gorjela  trava i nisko rastinje, kao i u mjestu Brdari, gdje je gorjela  trava.

U Bosanskom Petrovcu, Vatrogasna jedinica te općine imala je intervencije u mjestu Krnjeuša, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Zenici, Vatrogasna jedinica tog grada imala je četiri intervencije na gašenju suhe trave i niskog rastinja na lokalitetima - krug preduzeća Arcelor Mittal, Smetovi, M-17, kod restorana Maredo i Lukovo polje. Svi požari su ugašeni.

Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na području Gornje Bočinje, u reonu zaseoka Grabovica, gdje je došlo do požara hrastove šume i niskog rastinja. 

Zbog nepristupačnog terena i noći nije poznata površina područja koja je zahvaćena požarom. Vatrogasna jedinica općine  Maglaj, kao i nadležni čuvar šuma za navedeno područje su preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju stavljanja pod kontrolu navedenog požara. Požar je ugašen, obzirom da je došlo do promjene vremenskih prilika, odnosno počela je da pada kiša koja je pospješila gašenje istog.

Također, u mjestu Čojluk, izbio je požara suhe trave i jednog plasta sijena, koji je u međuvremenu  ugašen.

U Tuzlanskom kantonu, odnosno Srebreniku u subotu je Vatrogasna jedinica te općine imala dvije intervencije na gašenju požara i to u naselju Gornji Srebrenik gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i naselje Babunovići – Šuljci gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Na području Kantona Sarajevo, Profesionalna vatrogasna jedinica KS imala je šest manjih intervencija, od čega: jedna na gašenju otpadnog materijala, tri na gašenju trave i niskog rastinja te dva obezbjeđenja događaja.

Kada se radi o stanju u vodosnabdijevanju u Zeničko-dobojskom kantonu, u općini Tešanj (sistem Kraševo) i dalje je na snazi Odluka o prvom stepenu redukcije.

U općini Olovo redukcijom u vodosnabdijevanju obuhvaćene su mjesne zajednice - Dolovi  i  Kruševo.

U općinama Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda, navodi se u saopćenju Operativnog centra FUCZ-a.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.