Tema stripova poplave iz maja 2014. godine

Renomirani strip crtači organiziraju radionice za djecu u maglajskoj biblioteci

28.07.2015. 12:20 0

Opća biblioteka Maglaj i Udruga ljubitelja stripa „StripOs“ iz Osijeka organiziraju dvije radionice crtanja stripova za djecu i mlade u sklopu projekta „Balkanske vode“ u utorak 28.7.2015. od 17 sati i 29.7.2015. od 10 sati.

Učesnici će moći pokazati svoj talenat u crtanju stripova na temu poplava iz 2014. Neke od predloženih ideja za strip su: razdvojenost od kuće, osjećaj radosti nakon povratka uobičajenom životu, prijateljima i školskim klupama, pomaganje u nevolji, važnost humanitarne pomoći i djelovanja službe za spašavanje, ljubav prema prirodi i društvenoj okolini.

Najbolji radovi će biti odštampani u knjizi, koja će biti objavljena na kraju realizacije projekata. Projekt „Balkanske vode“ realizira se u tri države i pet mjesta: Gunja, Rajevo selo – Hrvatska, Obrenovac – Srbija , Maglaj i Doboj – Bosna i Hercegovina.

Radionice će voditi crtači stripova Filip Andronik iz Sarajeva, Vlado Vesović iz Beograda, Nenad Barinić iz Vukovara, te maglajski umjetnici. Ovo je prilika da ljubitelji stripa uživaju u kreiranju vlastitih radova, ali i u razgovoru sa priznatim strip-crtačima.

Svako dijete koje učestvuje u radionicama dobit će po pet stripova, a najbolje i najaktivnije učesnike očekuju i nagrade.

Podsjećamo, jedan od gradova koji je najviše nastradao tokom poplava u maju 2014. godine, a Opća biblioteka bukvalno je bila potopljena gdje je uništeno 28.000 knjiga od 40.000 koliki je bio ukupni fundus biblioteke. Samo radom i zalaganjem uposlenika spašene su stara izdanja i vrijedne kolekcije, a u novom ruhu biblioteka je zablistala već u avgustu 2014. godine.

U brojnim akcijama i donacijama biblioteka je nadomjestila gubitak te se mnogi slažu da je i ljepša nego što je bila

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.