maglajinfo.com
vijesti maglaj 3239

Rezultati ankete: Hasanić za dlaku bolji od Mahmutagića, za Općinsko vijeće najviše glasova dobila SDA a zatim SDP

13.11.2020. 01:16 0

Proteklih nekoliko dana čitatelji portala Maglajinfo.com imali su priliku glasati u anketi kojom pokušavamo oslikati trenutne političke odnose stranaka i kandidata za načelnika u Maglaju.

U anketi koja je provedena putem web servisa Apester čije usluge koriste i Time, Independent, CNN, IKEA  i mnogi drugi zabilježena su 1.628 glasa vezana za izbor Općinskog načelnika i 1.517 glasova za Općinsko vijeće. 

Anketa je pokrenuta u utorak, 10. novembra u 10.00 sati i završena je danas u 00.01 sati. U petak od 7.00 sati stupa na snagu zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja. 

Rezultati ankete ne predstavljaju ukupnu glasačku populaciju u Maglaju te se rezultati ne mogu interpretirati na populacijskom nivou već isključivo kao javno mišljenje čitatelja portala Maglajinfo.com. Ipak, dobijeni rezultati mogu poslužiti kao ilustracija trenutnih političkih odnosa stranaka ali i kandidata za načelnika.

Najviše glasova u postocima u anketi za Općinskog načelnika dobio je Mirsad Hasanić (SDA) i to 47% dok je Mirsad Mahmutagić (SDP) osvojio ukupno 46%. Na opciju "neću podržati nikoga od navedenih" otpalo je 4% glasova a na opciju "neću izaći na lokalne izbore" 3%.

Analizirajući rezultate ankete može se naslutiti kako će trka za Općinskog načelnika biti neizvjesna a ko će na kraju slaviti konačnu pobjedu u Maglaju odlučit će glasači u nedjelju na biračkim mjestima. 

Sudeći prema rezultatima glasova za Općinsko vijeće SDA će i dalje ostati najjača politička partija u Općinskom vijeću Maglaj, dok će je slijediti SDP. 

Stranci demokratske akcije pripalo je 40% glasova a Socijaldemokratskoj partiji 37%. Po 3% glasova osvojili su PDA, Prva stranka, SBB, i A-SDA a po 1% NBL, HDZ BiH, Platforma za progres, Demokratska fronta, Stranka za BiH i Naša stranka. Stranci penzionera pripalo je manje od 1% glasova. 

Ukupno 3% ispitanika odgovorilo je ''neću podržati nikoga od navedenih" a samo 2% kazalo je da neće izaći na lokalne izbore.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.