“Sub castro nostro Maglay”

Rođen prije 605 godina, grad Maglaj!

14.09.2013. 01:42 0

Osamnaestog septembra 1408. ugarski kralj Sigismund Luksemburški spemenuo je u svojoj čuvenoj povelji “Sub castro nostro Maglay” – “Pod našom tvrđavom Maglaj” moj, tvoj, naš, jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini grad Maglaj i od tada je prošlo skoro 605. godina.

Mjesec septembar u Maglaju je svake godine u znaku obilježavanja dva značajna datuma, kako je već gore spomenuto 18. septembra je Dan općine Maglaj, a 21. septembra počinje manifestacija “Septembarski dani otpora”.

Cijenjeni sugrađani, maglajlije i maglajke, nekadašnji pripadnici maglajske brigade, šehidske i porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, učenici osnovnih i srednjih škola, prosvjetni radnici, svojim dolaskom na manifestacije koje slijede, a o kojima ćete biti obaviješteni, odajmo poštovanje prema gradu u kome živimo. A malo je onih mjesta koji slave svoj 605. rođendan.

Pokažimo poštovanje i prema onima koji su pisali i pišu najčasnije stranice novije historije Maglaja, maglajskim vitezovima, i zajedno budimo sudionici obilježavanja Dana općine Maglaj i manifestacije “Septembarski dani otpora Maglaj 92.-95.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.