maglajinfo.com
vijesti maglaj 2661

Veliki jubileji

RTV Maglaj danas slavi 45. godišnjicu Radio Maglaja i 24. godišnjicu rada TV Maglaj

9.05.2016. 19:13 0

RTV Maglaj danas slavi 45. godišnjicu postojanja i neprekidnog rada Radio Maglaja i 24 godine rada televizije Maglaj.

Svakodnevno, puna 24 sata Radio je bez ijednog dana pauze program emitovao i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pa i u najtežim danima devetomjesečne blokade. 

Radio Maglaj u eteru je od 9. maja 1971. godine. Tog dana iz improvizovanog studija u prostorijama radio kluba u 15 sati prva se oglasila spikerica Minka Avdić. Program je tada emitovan sa predajnika ručne izrade od svega 50 vati na srednjim i UKT talasima. Bilo je to vrijeme kada je na teritoriji Bosne i Hercegovine osim Radio Sarajeva svoju radio stanicu imalo još 15-tak uglavnom većih gradova nego što je Maglaj. 

Prvu redakciju sačinjavali su Franjo Barišić, Milovan Žarkov, Fuad Ruvić, Gojko Sušac, Radivoje Sužnjević, Lejla Čujić, Mensura Smajić, Mehmed Kadribašić i Gnjet Dokić. O tehnici su se brinuli Amir Smajlagić i Sulejman Herceg. 

Veoma brzo, 1974. godine stekli su se uslovi za profesionalizaciju te su u radni odnos primljeni Mujo Delibegović kao gl. i odgovorni urednik i rukovodilac Centra za informisanje u radničkom univerzitetu 1. maj te Zoran Ilkić i Faruk Zupčević novinari, a nešto kasnije Mirsada Uzeirbegović, spiker i Nusret Ustalić, tehnički realizator. 

Izgradnjom antenskog stuba, ugradnjom srednjetalasnog kilovatnog predajnika na Omerdinom Polju program Radio Maglaja dopirao je mnogo šire. Kao potreba vremena prije 24 godine pokrenut je i televizijski program RTV Maglaj. 

Od tada pa sve do danas rukovodostvo i uposleni RTV Maglaj svaki događaj dočekivali su spremno. Tako je bilo i prije 16 godina kada je izvršena privatizacija. Radnici su postali vlasnici pokazajući na taj način svoju odanost kući kojom se ponose i za koju rade nesmanjenim žarom. 

45. godina Radio Maglaja i 24 godina TV Maglaj su vremenski periodi koji znače i svjedoče o postojanju ova dva lokalna elektronska medija, o ljudima koji su radili i sarađivali u njima.

Ovi jubileji su i svjedočenje o Maglaju, a RTV Maglaj je bila i ostala ogledalo Maglaja, jedan sofisticirani dokument o Maglaju, u njegovim najtežim ali i najveselijim trenucima.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.