Klix.ba
vijesti maglaj 2092

S večerašnjim akšamskim ezanom nastupa sveti mjesec ramazan

27.06.2014. 16:20 0

Ramazan, sveti mjesec u islamu, nastupit će večeras s prvim mrakom. Akšamski ezan s džamija uvest će vjernike u dane posto, ibadeta i dobročinstva, a večeras će se u džamijama klanjati i prvi teravih-namaz.

U Maglaju mjesec ramazan nastupit će tačno u 20:43 sati. Brojne muslimanske porodice širom naše zemlje, ali i u cijelom svijetu, obavljaju i posljednje pripreme za post i mjesec ibadeta. 


Mjesec posta, intenzivnije molitve i dobročinstva, velika je radost za svaku muslimanku i muslimana. To su dani kada se ljudi više zbližavaju, druže na iftarima i na molitvama u džamijama, kada se posebno vodi računa o dužnosti vjernika prema Bogu. 


Ramazan za svakog punoljetnog i zdravog muslimana i muslimanku znači da moraju postiti od svitanja do mraka, osim onih koji su na putu i koji nisu iz objektivnih razloga u stanju ispoštovati ovu Božiju zapovijed. To je jedan od temeljnih stubova islama. 


U ramazanu je i noć Lejletul-kadr ili Noć objave. To je noć u kojoj je počela objava časnog Kur'ana, svete knjige u muslimana. Iako se u Kur'anu ne precizira koja je to tačno noć, muslimani znaju da je to jedna od neparnih noći u posljednjih deset dana ramazana, a već je u BiH, kao i širom svijeta, ustaljeno da se ona obilježava 27. noć ramazana. Te noći u džamijama se posebno dugo moli, priređuju se i svečanosti na kojima se uče ilahije. Muslimani vjeruju da je to noć u kojoj će njihove dove Svevišnjem biti posebno uslišane. 


"Ko provede noć Lejletul-kadra u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi", hadis je koji prenose Buharija i Muslim od Ebu Hurejre r.a.


Značaj ove noći spominje se i u Kur'anskim ajetima, a o njoj je mnogo govorio i posljednji Božinji poslanik Muhamed s.a.v.s. 


Tumači Kur'ana i islamski učenjaci često ističu da je to "noć bolja od hiljadu mjeseci". 


U mjesecu ramazanu muslimani također daju i zekat na svoju imovinu te sadekatul-fitr, ili jednostavno vitre, kako se to često u našoj zemlji kaže. To podrazumijeva da muslimani obračunavaju svoju imovinu i na nju daju obavezan zekat obavezan propisani procenat, a sadekatul-fitr obično daje glava porodice, u ime svoje porodice, oni daju određeni dio svoje imovine u svrhu dobročinstva. U BiH je tradicija da se vitre uglavnom daju siromašnim ljudima, vjernicima ili Rijasetu IZ-e koji isti ukuplja. 


Muslimani širom svijeta post završavaju Ramazanskim bajramom, jednim od dva najznačajnija vjerska praznika u ovoj religiji. 

Ove godine nastupanjem Ramazanskog bajrama, 28. jula ujutro, završava se mjesec ramazan i post. Nakon što muškarci klanjaju bajram-namaz, nastupa trodnevno slavlje, a tradicija je da se u tim danima obilaze komšije, rodbina i prijatelji. Ovo je posebno radostan blagdan za djecu koja dobiju darove od svojih bližnjih, a u kućama muslimana se tada spremaju posebna jela i poslastice.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.