Salkić-Bunjevac najzaslužnija za obnovu Opće biblioteke u Maglaju

31.12.2015. 12:04 0

Kada je u maju 2014. godine poplava poharala grad Maglaj u toj vodenoj bujici skoro u potpunosti uništena je i jedina biblioteka na području općine Maglaj koja egzistira 57 godina. Od 40.000 knjiga koliko je imala, uništeno je oko 28.000 naslova. Samo pribranošću direktorice Nine Salkić-Bunjevac i uposlenika spašene su stare zbirke i neka od prvih izdanja književnika Edhema Mulabdića.

Borba za oporavak Opće biblioteke trajala je mjesecima, a Salkić-Bunjevac pokrenula je akciju kojoj su se odazvali svi dobri ljudi u BiH, privrednici, kulturni radnici, prijatelji te je za relativno kratko vrijeme obnovljen prostor biblioteke, piše bh. novinska agencija Patria.

Postavljeni su podovi, doniran novi namještaj i police, a knjige su stizale iz svih dijelova BiH. Biblioteka je dobila više od 30.000 naslova pa danas raspolaže fundusom od 50.000 knjiga.

Obnovljena biblioteka vrata svojim korisnicima otvorila je već 20. avgusta 2014. godine, a mnogi su komentirali da je sada i ljepša.

Salkić-Bunjevac je sa saradnicima organizirala niz aktivnosti u prostorijama biblioteke, kako za najmlađe tako i za brojne delegacije i goste.

Nina Salkić Bunjevac rođena je 1965. godište i magistar je književno književno-historijskih nauka, diplomirana bibliotekarka i diplomirana komparativistica. Od 2003. godine je direktorica JU Opća biblioteka u Maglaju.

Od tada do danas biblioteka posluje pozitivno, zahvaljujući odlično realiziranim projektima, te slovi za jednu od najboljih ustanova ovog tipa u BIH.

Idejni je pokretač i organizator kulturne manifestacije “Mulabdićevi dani kulture” koja se u kontinuitetu odvija u Maglaju, a čiji su gosti bili brojni eminentni književnici i naučni radnici.

Pokrenula je izdavačku djelatnost na nivou Općine, te realizovala niz značajnih projekata u izdavaštvu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.