Dž. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 3308

Razgovor sa Sanielom Bašićem

Njemački vojni poručnik Saniel Bašić obezbjedio novac za obnovu 4 učionice "Prve osnovne škole"

31.07.2014. 03:47 0

Uzimajući u obzir mnogostrana obećanja i najavljene donacije za saniranje posljedica od poplava na području Općine Maglaj, Saniel Bašić je djelotvorno utemeljio svoje obećanje na zgradi JU 'Prve osnovne škole' Maglaj. Osnovna škola je postala ljepša za četiri novourađene učionice, što je obuhvatilo uređenje cjelokupnog enterijera s novim namještajem i dekoracijama.

Saniel Bašić, vojni poručnik iz Njemačke, zatecen je u Maglaju za vrijeme nazapamćenih majskih poplava. Bašićevi roditelji su porijeklom iz maglajske Jablanice, mada je Saniel rođen i živi u Njemačkoj. Jedan dan prije poplave stigao je u Maglaj na godišnji odmor, te tako postao dio dobrovoljaca koji su dali veliki doprinos obnovi Općine. Ubrzo nakon povlačenja vode, obišao je različite poplavljene objekte i ustanove kako bi prikupio dovoljno informacija za projekat sanacije.

 

Organizacija ,,Lachen Helfen” podržava samo ideje i projekte namijenjene djeci, a članstvo sačinjavaju vojna i policijska lica iz Njemačke. Predloženi projekat renoviranja škole, kojeg je napisao tridesetpetogodišnji Bašić, prihvaćen je od Upravnog odbora spomenute organizacije, tako da je vojni poručnik svoj godišnji odmor proveo u Maglaju u ulozi ,,šefa molerskih majstora”. S velikim zadovoljstvom govorio je za maglajinfo.com.

 

Bit će ovo Vaš godišnji odmor kojeg ćete, izgleda, dugo pamtiti?

Saniel: "Ovaj godišnji odmor mi pruža veliko zadovoljstvo i nadam se da ću ga se često sjetiti. Kao za svakog Maglajliju, djelovalo je to na mene s velikim impresijama."

   

Koliko dana ste proveli u školi radeći za maglajske đake?

Saniel: "Tri sedmice su trajali radovi u školi. Trebam još spomenuti da sam s humanitarnom organizacijom  „Lachen Helfen“ organizirao ovaj Projekat u kratkom vremenu, za 4 sedmice. Svi dogovori su vremenski, a i u pitanju kvalitete poslova, bili ispoštovani. Zadovoljan sam sa svim osobama koje su učestvovale i pomagale u ovom projektu (različite firme, dobrovoljci, radnici škole)."

 

Da li završetkom Vašeg godišnjega odmora završava i projekat pomoći našim školama?

Saniel: "Završava se ovaj moj dio a i dio organizacije “Lachen Helfen” na  terenu. Mi smo željeli brzo, efikasno i bez velike birokratije pomoći.  Nadam se da smo to uspjeli. Ipak, radimo već na novom projektu. Skupio sam sve podatke o oštećenoj školskoj opremi. Na osnovu ovih podataka će sada početi novi projekat. Za kraj septembra, tj. početak oktobra je planirana materijalna pomoć za škole u Maglaju. Koliko će biti projekat uspješan, to će nam vrijeme pokazati."

 

Mnoge Vaše kolege, vojnici, pomogli su novčano akciju obnove. Koja su njihova interesovanja, odnosno šta su Vas najčešće pitali o Maglaju i Bosni?

Saniel: "Brojni njemački vojnici a i policajci su lično posjetili Bosnu i Herzegovinu kao pripadnici međunarodnih mirovnih snaga ili policije. Zavoljeli su zemlju, prirodu, ljude i kulturu. Kad su čuli da se pomaže Bosni, nisu puno pitali. Odmah su željeli preuzeti odgovornost za nešto dobro. Mi smo takvi!"

 

Vec smo vidjeli priču o Vama u bh. sedmičnim novinama (Novo vrijeme). Dobili ste priznanje i od direktora JU ,,Prva osnovna skola'' Maglaj?

Saniel: "Saradnja s direktorom Škole je od prvog momenta bila profesionalna. To meni više znači od svih priznanja koje ja mogu dobiti. Volim profesionalni rad. Bez njega nema napretka! Ipak priznanje će dobiti jedno fino mjesto u mome sjećanju ove 2014. godine."

 

Za kraj razgovora poručnik Saniel Bašić uputio je nekoliko riječi zahvale.

"Prvo se moram zahvaliti organizaciji “Lachen Helfen” iz Njemačke, koja mi je dala podršku, znanje i infrastrukturu humanitarne organizacije. Bez nje ne bih nijedna učionica mogla biti završena danas. Želim se zahvaliti maglajskim prijateljima koji su mi tražili informacije u pripremi projekta, a i svakome ko je direktno ili indirektno učestvovao u ovom projektu", zaključio je Saniel. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.