Saniranje posljedica poplava: Firmi "Hajdić" odobreno 200.000 KM kreditnih sredstava

23.09.2014. 22:53 0

Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji 'Izdaci za finansijsku imovinu-ostala domaća pozajmljivanja' (Kreditiranje pod povoljnim uslovima u poplavljenim područjima) u iznosu od 2.120.000 konvertibilnih maraka.

Od ovih kreditnih sredstava na osnovu podnesenih zahtjeva odobreno je 400.000 KM „Antesilu“ d.o.o. Visoko, „Doboj-putevima“ 200.000 KM, „Em-Oniksu“ iz Lukavca 330.000 KM, „Hajdiću“ iz Maglaja 200.000 KM, „Širbegović inženjeringu“ iz Gračanice 390.000 KM, „Škrebi“ Doboj-Istok 200.000 KM i „Trend-Texu“ Doboj-Jug 400.000 KM.

 

Ova sredstva će, u skladu sa odredbama Ugovora o komisionim poslovima biti doznačena putem Union banke Sarajevo, koja će s korisnicima zaključiti pojedinačne ugovore.

 

Također, Vlada FBiH odobrila je sredstva u iznosu od 700.000 KM Agenciji za vodno područje rijeke Save Sarajevo koja će biti korištena za čišćenje riječnih korita. Ovaj iznos bit će korišten za finansiranje otklanjanja pijeska, šljunka, drvene građe, različitih vrsta otpada i naplavina iz riječnih korita i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih poplavama. Agencija je zadužena da u roku od 120 dana od dana uplate ovih sredstava Vladi Federacije BiH dostavi izvještaj o njihovom namjenskom utrošku.

 

Sredstva odobrena iz revolving sredstava Kreditanstalt fur Wiederaufbau, Frankfurt na Majni (KfW), prikupljenih u okviru transakcijskog računa otvorenog kod Centralne banke BiH - Vanbudžetski depozit Federacije BiH - Prikupljanje sredstava kredita za Projekt vodoopskrbe Kakanj.

 

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je Kreditanstalt fur Wiederaufbau, Frankfurt na Majni (KfW) Federaciji Bosne i Hercegovine odobrio nepovratna sredstva, pod uslovom da se ona na kreditnoj osnovi plasiraju općinama, te je od povrata tih sredstava formiran Revolving fond. U toku pripreme ove odluke, KfW je dao saglasnost da raspoloživa sredstva Revolving fonda budu odobrena Agenciji, u svrhu čišćenja riječnih korita i ublažavanja negativnih posljedica izazvanih poplavama.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.