Saopštenje maglajskih vjerskih poglavara povodom socijalnih nemira u Maglaju i BiH

12.02.2014. 15:09 0

Danas je glavni maglajski imam h. Izudin ef. M. Kruško, u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice primio maglajskog paroha jereja Vladimira Kukića i maglajskoga župnika vlč. Josipa Jelića, povodom razumljivih i opravdanih protesta građana u Maglaju i Domovini. Tim povodom izdali su zajedničo saopštenje za javnost.

Nemili i dramatični događaji u našoj domovini, duboko su potresli svakog iskrenog domoljuba, patriotu, dobronamjernog i čestitog čovjeka. Bez sumnje opravdano nezadovoljstvo radnika i velikog  broja obespravljenih građana, treba razumjeti, zbog bahatosti organa vlasti.

 

Pozivamo predstavnike vlasti na svim nivoima, da uz podršku međunarodne zajednice, odmah pokrenu sve mehanizme s ciljem rješavanja teškoga socijalnoga stanja u domovini i prestanu sa politizacijom istoga zarad sitnih i prolaznih interesa.

 

Podržavamo legitimno i demokratsko pravo radnika i svih građana na mirne proteste i iskazivanje nezadovoljstva, prema stanju u društvu i vlasti. Osuđujemo svaki oblik nasilničkoga ponašanja, vandalizma, uništenja lične i društvene imovine i dobara, kao i nasrtaja na kulturno naslijeđe, historijsko blago, organe i institucije sistema pravne države.

 

Opća kriza uzrokovala je tešku ekonomsku situaciju, nezaposlenost i siromaštvo u Bosni i Hercegovini i Maglaju. Međutim posebno je zabrinjavajuća kriza duhovnih i moralnih vrijednosti kod pojedinaca, koji su dižući svoj glas protiv nepravde, siromaštva i organa vlasti, nedopustivo uništavali zajednčika i javna dobra. Pored toga ničim se ne može opravdati nesnalaženje i zbunjenost vlasti, koji su imali obavezu zaštite imovine svih građana, organa i instutucija države.

 

U to ime pozivamo sve naše sugrađane maglajke i maglajlije na razumijevanje stanja, kako bi zajedničkim naporima doprinijeli dobru, sreći i radosnom životu svakog čovjeka u našoj domovini. Posebno se obraćamo onima, koji opravdano žele bolji i sretniji život, da svoja ljudska i građanska prava zahtijevaju mirnim i dostojanstvenim protestom, bez vandalizma i nasilja.

 

Promjene su moguće, samo ako sami sebe promijenimo i svoj odnos, prema sebi, drugome, vjeri, narodu i domovini. Na legalan i demokratski način iskoristimo svoje pravo glasa, ako želimo istinski promjene. Anarhijom ništa nećemo dobiti. Svi ćemo biti gubitnici. Budimo solidarni međusobno. Pokušajmo jedni druge razumjeti. Čuvajmo se teških riječi i komentara. Puno je oko nas onih, koji su na ivici egzistencije dostojna čovjeka. Naša snaga je u zajedništvu.

 

Glavni maglajski imam:

h. Izudin ef. M. Kruško

Maglajski paroh:

Jerej Vladimir Kukić

Maglajski župnik:

vlč. Josip jelić

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.