PRESS ZDK
vijesti maglaj 885

Saopštenje Premijera ZDK povodom protesta majki - porodilja

6.02.2014. 15:37 0

Premijer ZDK Munib Husejnagić oglasio se saopštenjem povodom nedavnog protesta majki-porodilja ispred zgrade Vlade ZDK.

Povodom najnovijeg protesta majki-porodilja pred Vladom Zeničkodobojskog kantona, a zbog kašnjenja u isplati naknada po osnovu porodiljskog bolovanja, Premijer ZDK Munib Husejnagić izdao je slijedeće saopštenje:

"Mlade majke kojima po važećim propisima pripada prano na naknadu po osnovu porodiljskog odsustvovanja s posla imaju puno prada da budu nezadovoljne činjenicom da se sa isplatom tih naknada kasni.

 

Međutim, treba podsjetiti da do kraja juna 2013. godine nije isplaćena ni jedna mjesečna naknada porodiljama iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Tek sa julom i promjenama u Vladi Zeničko.dobojskog kantona počela je REDOVNA isplata naknada po osnovu porodiljskog odsustva. Problem sa kojim se Vlada ZDK suočava, a na koji upozoravaju i porodilje, zbog čega su nezadovoljne, je neisplaćivanje naknada zaostalih u prethodnom periodu. Zaostatak je akumuliran i Vlada smatra da je u obavezi izmiriti dug prema korisnicima ovih sredstava, međutim, trenutne budžetske mogućnosti su takve da se u jednom mjesecu ne mogu sabrati sredstva za dvije, a kamoli za više naknada kako bi bile isplaćene odjednom.

 

Istina je, dakle, da se posljednjih pola godine isplaćuju naknade MJESEČNO što se na sve moguće načine nastoji održati.

 

Istovremeno, pozivanje porodilja na preotestu i izjave za medije da im je obećanjo 'da će zaostale mjesečne naknade biti isplaćene odjednom' nisu tačna interpretacija dogovora u Vladi ZDK koji je zaključen konstatacijom 'da će biti sagledane mogućnosti da se zaostale naknade izmire'.

 

Dakle, mogućnosti za isplatu zaostatka nisu stečene jer je u trenutnoj dinamici punjenja budžeta nemoguće obezbijediti više od 650.000,00 KM koliko je potrebno za izmirenje samo jedne mjesečne kvote za plaćanje naknade porodiljama.

 

Istine radi, moramo takođe demantovati netačnost sa transparenata na protestu na kojima piše da su sredstva za naknade porodiljama umanjena. Pravi podatak je da je budžetska stavka za ovu namjenu uvećana za deset procenata.

 

Ukupno, planirani iznos namijenjen socijalnim kategorijama u 2014. godini je uvećana u odnosu na prošlu godinu za više od četiri miliona maraka što jasno govori o opredjeljenju Vlade da posebnu pažnju poklanja socijalno osjetljivom dijelu stanovništva.

 

Naglašavamo da će Vlada ZDK i u nastavku godine nastojati da održi dinamiku isplate naknada porodiljama i svim socijalnim korisnicima nastojeći istovremeno da, ukoliko za to bude prilike, nadoknadi zaostatke." - stoji u saopštenju Premijera ZDK Muniba Husejnagića.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.