maglajinfo.com
vijesti maglaj 1740

Najhrabriji sinovi Bosne i Hercegovine

Širom BiH dostojno obilježen Dan šehida: U Domislici kod Maglaja otvorena Spomen česma

18.07.2015. 15:45 0

I ove godine širom Bosne i Hercegovine drugi dan ramazanskog bajrama obilježen je kao Dan šehida. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida na niovu Medžlisa Maglaj održana je u Domislici.

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa Maglaj počelo je jutros u 09,30 sati učenjem Jasini šerifa na šehidskom mezaristanu Podborik. Učenju Jasina te odavanju počasti palim brocima maglajskim prisustvovali su glavni maglajski imam h. Izudin ef. M. Kruško, Nevres ef. Hodžić, Atif ef. Dedukić te h. hfz. Hidajet ef. Talić. Prisutni su bili i građani Maglaja koji su odali počast palim borcima, šehidima Maglaja, a koji su dali svoje život kako bi građani Maglaja i BiH danas uživali mir i slobodu.

Centralna manifestacija obilježvanja Dana šehida na niovu Medžlisa Maglaj održana je u Domislici gdje je nakon podne-namaza upriličeno svečano otvorenje Šehidskog spomen obilježja sa česmom. 

U svojstvu domaćina prisutnima su se obratili Salih ef. Subašić, imam, hatib i muallim džamije u Domislici te Mustafa Bešić u ime građevinskog i organizacionog odbora. 

Mustafa Bešić naglasio je da su izgradnju Šehidske spomen česme pored mještana Domislice pomogli Medžlis Maglaj, općina, te ministarstvo ZDK, dok su najveći vakifi bili Remzo i Rusmira Kusur, koji trenutno žive i rade u Australiji.

Glavni maglajski imam ef. Kruško u svom obraćanju ukazao je da šehide, poginule pale borce nikada zaboraviti ne smijemo.  

- Ovo Šehidsko spomen obilježje i česma od danas su vjerni čuvari tragova naše teške prošlosti, iskušenja sudbine, mučeniptva, stradanja, progona, i patnje Bošnjaka ovoga predivnog kraja. Ali isto tako ova otvorena knjiga spomen obilježja otimat će svaki dan i čuvati od zaborava naše najčasnije uzore samoodricanja, časne šehide, plemenite bale borce i nevine žrtve z vjeru, mir. slobodu, čast, maglaj i voljenu domovinu - kazao je on. 

Također skupu su se obratili i Fatima Mahmutagić, predsjednica udruženja porodica šehida, općinski načelnik Mehmed Mustabašić te ratni komandant maglajskih jednicia, Pukovnik Sulejman Herceg. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.