Slovačka donirala kombi vozilo za prijevoz pacijenata na dijalizu Domu zdravlja Maglaj

25.02.2015. 14:45 0

Vlada Republike Slovačke donirala je jučer četiri kombi vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu direktorima domova zdravlja s područja pogođenim prošlogodišnjim poplavama.

Vrijednost tih vozila je oko 92 hiljade američkih dolara, a namijenjena su za potrebe domova zdravlja u Maglaju, Doboju, Domaljevcu i Šamcu, a omogućit će svakodnevni transport više od 120 pacijenata.

 

Ambasador Republike Slovačke u BiH Jan Pšenica kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje ceremoniji primopredaje vozila koju je inicirao ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

 

- Ovo je konkretan projekt, jer dajemo direktnu pomoć i podršku ljudima u BiH. Volio bih da ova vozila ne trebaju nikome, ali živimo u realnom svijetu gdje nisu svi zdravi - poručio je.

 

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez istakao je da je ovo vrlo važan dan za zdravstvene ustanove koje su oštećene poplavama.

 

- Za vrijeme poplava nisu postojale ni entitetske niti bilo koje druge granice u liječenju pacijenata - kazao je te dodao da je veliki broj pacijenata iz Doboja i Šamca bilo liječeno u Federaciji BiH.

 

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani kazala je da je pružanje neprekidnih zdravstvenih usluga nakon poplava bilo vrlo teško te da je jedan od njihovih prioriteta u okviru pomoći pružanje usluge za 17 domova zdravlja u BiH.

 

- Ova velikodušna donacija od vlade Slovačke pomoći će nam da pružimo usluge zdravstvene zaštite za 120 pacijenata - poručila je.

 

Direktori četiriju domova zdravlja zahvalili su na velikodušnoj donaciji ističući da će ova kombi vozila imati veliki značaj za pacijente kojima je neophodna dijaliza.

 

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke i Ujedinjene nacije u BiH potpisali su u novembru 2014. godine sporazum koji je omogućio pomoć Republike Slovačke poplavama pogođenim područjima, u okviru UN Programa za oporavak od poplava "Danas za nas".

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.