maglajinfo.com
vijesti maglaj 2334

Spušta se zavjesa na školsku 2015/2016. godinu

25.06.2016. 22:33 0

Učenici maglajskih škola uživaju na zasluženom raspustu. Dok se čekaju rezultati uspjeha u učenju i vladanju, a oni koji upisuju srednje škole rezultate prijema u srednje škole, u svim školama na području općine Maglaj se užurbano radi na sumiranju svih rezultata i vrše pripreme za narednu školsku godinu.

U JU OŠ „Maglaj“ u Maglaju smo zatekli radnu atmosferu, nastavnici popunjavaju matične knjige, knjižice su već podijeljenje, a pomoćni radnici generalno čiste i kreće prostorije škole, kako bi bile spremne za narednu školsku godinu.

Direktor škole sa svojim pomoćnicima i pedagogom škole sumira ukupne rezultate rada u učenji u vladanju, analiziraju se ostvareni rezultati te se prave planovi za narednu školsku godinu, kako bi na vrijeme prikupili svu potrebnu dokumentaciju i potrebne saglasnosti po pitanju broja odjeljenja, te da se na osnovu toga napravi plan konkursa za potrebne nastavnika u narednoj školskoj godini.

U maju upisano 73 učenika

 

Ono čime nas je direktor škole Osman Mujdža, upoznao je broj učenika koji će ove godine završiti osnovno školsko obrazovanje i broj onih koji prvi puta sjedaju u đačke klupe. Upisi u osnovnu školu su provedeni u mjesecu maju, a ukupno je upisano 73 učenika. Oni koji su ove godine završili 9. razred je 68, što znači da je 5 učenika više, ali da je primjetan značajan pad onih koji se upisuju u školu u odnosu na raniji period, kada je se u prvi razred upisivalo oko 120-130 učenika.

Također je nas upoznao da je škola već uputila zahtjev za saglasnost za odjeljenja koja su ispod pedagoških standarda, a takvih je 3, u centralnoj i u područnim školama. Ukoliko su odjeljenja ispod standarda (minimalno 16 učenika), treba tražiti saglasnost od Ministrstva za obrazovanje Ze-do kantona za takva odjeljenja. Važno je napomenuti da je učenik generacije ove školske godine Adin Čanić, koji će predstavljati ovu školu i nositi zastavu na otvaranju Studentskog ljeta.

Pomoćnici direktora su nas upoznali sa osnovnim statističkim podacima o broju učenika, općem uspjehu kao i broju izostanaka u toku školske godine.

Ukupno u ovoj školi ima 628 učenika. Ocjenjuje 548 učenika, dok se njih 80 koji su prvi razred ne ocjenjuje. Odličnih je 305 ili 54,27%, vrlodobrih 148 ili 26,33, dobrih je 86 ili 15,30, dovoljnih je 9 ili 1,60%. 13 učenika je upućeno na popravni ispit ili 2,13%. Srednja ocjena uspjeha je 4,28. Treba napomenuti da je ukupan broj izostanaka 30875 (prosjek po učeniku 49,16), od čega je 30722 opravdano i 153 neporavdano što svakako nije zabrinjavajuća činjenica. Svi učenici imaju primjerno vladanje. 

U Paralelnoj osnovnoj muzičkoj školi 220 učenika

Što se tiče uspjeha u Paralelnoj osnovnoj muzičkoj školi tu su slijedeći rezultati: Ukupno ima 220 učenika od 1. do 6. razreda. Odličnih je 138 ili 62,73%, vrlodobrih 65 ili 29,55%, dobrih je 17 ili 7,72%. Svi učenici imaju primjerno vladanje.

Uprava Prve osnovne škole zadovoljna brojem upisanih đaka

U Prvoj osnovnoj Školovanje obrazovanje završava 100 učenika dok se upisuje 84 prvačića. Iz Uprave ove škole ističu kako su zadovoljni brojem upisanih đaka. 

U matičnoj školi upisan je 41 prvačić, dakle, za dva odjeljenja. U područnoj školi Kosova upisana su 22 učenika, u Moševcu 12, u Ravnoj 9 i Jablanici 10. Učenica generacije u Prvoj osnovnoj školi je Zerina Đuhera. 

U Novom Šeheru 76 učenika završava osnovno obrazovanje

Školovanje u OŠ „Novi Šeher“ završava 76 učenika, i to njih 20 po hrvatskom nastavnom planu i programu, a 56 po bosanskom.

Prošle godine upisano je 56 prvačića, 31 u centralnoj, a 25 u područnoj školi Čobe-Kopice. Samo jedan prvačić nastavu je pohađao po hrvatskom nastavnom planu i programu. U školu je u maju ove godine upisano 30 prvačića. U centralnu školu upisano je 12, a u područnu školu Čobe-Kopice 13 prvačića.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.