Srbi, povratnici u Bočinju žale se zbog navodnih pritisaka na njih

2.02.2014. 14:10 0

Kako prenosi portal www.nezavisne.com u naseljenom mjestu Bočinja i dalje se vrši pritisak na Srbe, povratnike u ovo maglajsko naselje. Srpski povratnici su se pismom obratili 'Večernjim novostima' a sve zbog navodnih pritisaka Bošnjaka, muslimana na njih.

Kako prenosi gore navedeni portal Srbi, povratnici u Bočinju kod Maglaja, uputili su apel te traže pomoć da se isele jer su zabrinuti za svoje porodice zbog kako oni navode Bošnjaka, muslimana koji na njih vrše pritisak da prime Islam i promijene vjeru.

 

U pismu povratnika, koje su oni uputili "Večernjim novostima", navodi se da Bošnjaci na perfidan način preostale Srbe pozivaju na tribine, dijele im letke i na druge načine ih zastrašuju svojim porukama.

 

Jedan od potpisnika pisma je i Vjekoslav Lazić koji navodi da je, zbog stalnih pritisaka, morao ponovo da napusti Maglaj i da porodičnu kuću zamijeni podstanarskim domom u Doboju.

 

"Od povratka u Maglaj  govorili su mi da sam agresor, zlikovac, srbočetnik, ratni zločinac. U Centru za socijalni rad jedna od uposlenih mi je rekla da Srbi kao nacija u BiH ne postoje, već da sam ja Bosanac – Pravoslavac, a da su oni koji žive u Srbiji Srbijanci, a ne Srbi", izjavio je za "Večernje novosti" Lazić.

 

Kako to Bošnjaci, muslimani vrše pritisak i da li ga uopšte vrše, te da li su ovi navodi tačni ostaje da se vidi. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.