maglajinfo.com
vijesti maglaj 1554

Sub castro nostro Maglay

Sretan ti 606. rođendan najdraži grade

18.09.2014. 00:00 0

Tokom jednog osvajačkog pohoda na Bosnu, ugarski kralj Sigismund u svojoj povelji je zapisao 'Sub castro nostro Maglay' - 'Pod našom tvrđavom Maglaj'. Bilo je to 18. septembra 1408. godine, od tada pa do danas prošlo je 606 godina.

Vrijeme rađanja Maglaja može se samo naslućivati, jer su tragovi prošli, a velike sile su često prelazile preko njega. I tek kad je jedna takva sila protutnjala kroz Maglaj i izdala Povelju kraljevsku 18. septembra 1408. godine, kao SUB CASTRO NOSTRO MAGLAY, prvi put je grad zapisan za one koji dođoše kasnije. 

Od tada pa do danas vremena i periodi u kojima je naš grad živio svoju historiju su se mijenjala, a on je ostajao tu i prkosio vremenu ispraćajući generacije ljudi koje su ga čuvale, a zatim dočekujući nove koje će ga u budućnosti čuvati. 

Sve nas veže isto, ljubav prema ovom gradu. Sretan ti 606. rođendan najdraži grade!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.