Sub castro nostro Maglay

Sretan ti 607. rođendan najdraži grade

17.09.2015. 16:38 0

Tokom jednog osvajačkog pohoda na Bosnu, ugarski kralj Sigismund u svojoj povelji je zapisao ''Sub castro nostro Maglay'' - ''Pod našom tvrđavom Maglaj''. Bilo je to 18. septembra 1408. godine, od tada pa do danas prošlo je 607 godina.

Vrijeme rađanja Maglaja može se samo naslućivati, jer su tragovi prošli, a velike sile su često prelazile preko njega. I tek kad je jedna takva sila protutnjala kroz Maglaj i izdala Povelju kraljevsku 18. septembra 1408. godine, kao SUB CASTRO NOSTRO MAGLAY, prvi put je grad zapisan za one koji dođoše kasnije. 

Od tada pa do danas vremena i periodi u kojima je naš grad živio svoju historiju su se mijenjala, a on je ostajao tu i prkosio vremenu ispraćajući generacije ljudi koje su ga čuvale, a zatim dočekujući nove koje će ga u budućnosti čuvati. 

- Dobar se dan s večera vidi, a s jutra još bolje. Sunašce ogranulo, hladan još jutarnji zrak ugodno te mili. Ulice čiste, tek po gdje ko zurnim korakom promakne za poslom ili hitra kolica zvrknu, a tutanj i neka zvonka jeka otprati ih iz debelih zidina tvrdih i visokih zgrada. Dućani se otvorili, trgovci iznose robu i vješaju il' redaju da mušteriji što lakše oko zapne, a oni drugi opet načičkali svoje ćefenke sočnim voćem i svježim zelenjem, gdje će sad mušterija po volji da probira. Pa to sve po vrhu začinja ona neka jutarnja svježina, a poslena svjetina tek se zapregla i zasukala, da se s rana okrene, jer je vrijeme dragocjeno, a i posao istom cvate kad se tako s draga srca prihvati. Veselost neka i živahnost, pa te sjeća i opominje da je to opet nastao jedan od onih dana kakvi promiču jedan za drugim, kao oni sitni talasi riječice, sto žubori eto tuda iza dućana i magaza, napisao je Maglajlija Edhem efendija Mulabdić u svom romanu "Zeleno Busenje".

- Kada posjetiocu želimo nešto da kažemo o ovom gradu, onako ukratko, ostajemo zbunjeni, jer nam se čini da je to nemoguće. Onda kažemo: „Evo, ovdje je ostalo stotinjak stećaka od onih naših pradavnih. Imamo tvrđavu koju su gradili Rimljani i Turci. Možemo vam pokazati Kuršumliju džamiju koja je među najljepšima u Bosni i Hercegovini. Ne možemo vam reći kada je tačno sagrađena, ali pouzdano znamo da je Tarih sa natpisom o graditelju nastao u ono burno vrijeme kada je princ Eugen Savojski „provalio u Bosnu i popalio sve do Sarajeva“. Ovdje, pod kulama stare tvrđave rasla je čaršija, zanatska, mahalska, sa hanovima i kahvama i vremenom koje je sporo prolazilo, napisao je u jednom tekstu novinar Faruk Zupčević. 

Sve nas veže isto, ljubav prema ovom gradu.

Sretan ti 606. rođendan najdraži grade!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.