maglajinfo.com
vijesti maglaj 2009

Nepoznate osobe išarale unutrašnje zidove tvrđave

STARA TVRĐAVA MAGLAJ: Vandalizam ili maloljetnička nepromišljenost?

7.10.2015. 16:12 0

Nepoznate osobe ispisale su unutrašnje zidove Stare tvrđave Maglaj oskrnavivši višestoljetni spomenik kulturno-historijskog naslijeđa Maglaja, ali i Bosne i Hercegovine. Je li ovo jedini način narušavanja vrijednosti maglajskog simbola ili samo još jedan korak u dugom nizu ''svekorištenja'' Gradine. Koga prozvati: vandalizam, maloljetničku delikvenciju i nepromišljenost, ili čak nedovoljan angažman zaštite spomenute građevine od strane nadležnih institucija?!

Jedan od naših čitatelja, Maglajlija N.H., zabilježio je jučer zakonski nedozvoljene aktivnosti na Staroj tvrđavi Maglaj, a koje podrazumijevaju nelegalne grafite i šaranje objekta od javnog značaja. Nepoznate osobe išarale su unutrašnje zidove tvrđave raznim natpisima i neprimjerenim crtežima.

Pored nedovoljnog finansijskog ulaganja državnih institucija u obnovu i zaštitu ovog kulturno-historijskog  spomenika, svakodnevno susrećemo i dokaze nedovoljno razvijene svijesti o očuvanju ovakvih i sličnih građevina od strane određenog broja posjetilaca maglajske tvrđave. Zabilježena imena i nadimci samo su jedan od mnogobrojnih koraka u nizu skrnavljenja vlastitog bogatstva i naslijeđa. Pored spomenutih natpisa, nerijetko su domaći i strani posjetioci svjedoci raznoraznog otpada, svestranih pivskih flaša i otpadaka higijenskih pomagala.

Da bi se pokrenula cjelokupna zaštita i unaprijedila turistička ponuda Stare tvrđave Maglaj, prvobitno je potrebno pokrenuti korake na lokalnom nivou. Rješenje se nazire u hitnoj interakciji i komunikaciji na relaciji: lokalna vlast – građani – policijska  struktura. Lokalni politički subjekti, bez obzira na opciju, trebaju učiniti, pored dosadašnjih, dodatne napore u iznalaženju finansijskih sredstava za obnovu, održavanje i promociju maglajske gradine.

Građani, također, trebaju dati svoj doprinos u promociji putem društvenih mreža, formalnih i neformalnih razgovora. Neizostavni su projekti podizanja svijesti građana o vrijednosti i zaštiti višestoljetnih građevina, njihovom značaju za kulturu i historiju domovine, a koje ujedno predstavljaju i priliku za moguće novčane prihode ostvarive putem turizma. Svakako, od policijskih struktura se očekuje striktno poduzimanje zakonskih mjera protiv vandalskog ponašanja i narušavanja objekta.

Koga prozvati, kriviti ili optužiti za skorašnje natpise: političko rukovodstvo, policijsku strukturu, obrazovni sistem, roditeljski odgoj, maloljetničku delikvenciju i nepromišljenost, ili čak našu cjelokupnu nesvijest o značaju ovakvih i sličnih građevina kojima obiluje maglajska općina?!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.