Stevens i Gračić svečano otvorili Prvu osnovnu školu Maglaj

21.11.2014. 17:53 0

Tokom posjete BiH, ambasadori 28 zemalja članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru EU na čelu s predsjedavajućim Walterom Stevensom, na prigodnoj svečanosti otvorili su Prvu osnovnu školu Maglaj koja je također obnovljena sredstvima EU a u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Članovi Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) Evropske unije predvođeni predsjedavajućim Walterom Stevensom, koji se nalaze u posjeti Bosni i Hercegovini, danas su posjetili Općinu Maglaj gdje su otvorili "Prvu Osnovnu školu“, koja je obnovljena u sklopu "Programa za oporavak od poplava“ finansiranog sredstvima Evropske unije. 

 

Na prigodnoj svečanosti, održanoj u Atriju Mješovitog srednjoškolskog centra i Gimnazije "Edhem Mulabdić“ u Maglaju, koje su također obnovljene u sklopu "EU Programa za oporavak od poplava“, prisutne goste i domaćine su pozdravili predsjedavajući Odbora Walter Stevens i direktora "Prve Osnovne škole“ Admir Gračić.

 

Otkrivanjem spomen-ploče učenicima i građanima Maglaja predat je na upotrebu objekt obnovljene školske zgrade, koja je teško oštećena u majskim poplavama što su nanijele veliku štetu ovom gradu. 

 

- Došli smo danas ovdje kako bismo se sastali s vama koji ste teško pogođeni poplavama. Ovdje smo da pokažemo svoju odlučnost, kao i solidarnost kako svoju, tako i solidarnost građana Evropske unije sa stanovništvom Maglaja - rekao je nakon otvorenja škole predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) Evropske unije Walter Stevens.

 

Poručio je da je EU spremna da podrži obnovu infrastrukture, ali i napore za uspostavljanje normalnog života. 

 

- Drago nam je da je obnova započela, a posebno nam je drago što nastava nije mnogo kasnila. Uz našu pomoć se obnavljaju kuće i komunalna infrastruktura. Pred nama je još mnogo posla, a mi, građani Evropske unije, ćemo i dalje biti uz vas - naglasio je.

 

Zahvalnost za veliku pomoć i podršku ovoj lokalnoj zajednici gostima je uputio Admir Gračić, direktor škole, koji je istakao da je podrška Evropske unije stigla u pravo vrijeme i na pravo mjesto, tako da će djeca zahvaljujući realizaciji "Programa za oporavak od poplava“ imati sve uslove za nastavak školovanja. 

 

- Na radost naše djece, ali i nas odraslih, u školi ponovo imamo odlične uslove za rad. Škola je sada ljepša i toplija. Imamo nove prozore i vrata, novo centralno grijanje i novi namještaj. Zbog toga smo, kao skroman znak naše zahvalnosti, za vas danas pripremili veseli dječiji program, sa dosta igre, pjesme i sreće - rekao je Gračić.

 

"Prva Osnovna škola“ u Maglaju nosi tradiciju jedne od najstarijih školskih ustanova u Bosni i Hercegovini, a danas se u njenim prostorima školuje 830 učenika i radi 83 prosvjetnih radnika, administrativnog i pratećeg osoblja.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.