maglajinfo.com
vijesti maglaj 1332

Preselio na ahiret u 63. godini života

Sulejman Tihić posljednji put posjetio Maglaj u oktobru 2012. godine

26.09.2014. 01:38 0

Predsjednik SDA Sulejman Tihić preminuo je jučer u večernjim satima na UKCS-u nakon što se pogoršalo njegovo zdravstveno stanje. Tihić je preselio na ahiret u 63. godini u Sarajevu, a u zvaničnoj posjeti našem gradu posljednji put boravio je u oktobru 2012. godine.

Sulejman Tihić preminuo je sinoć na UKCS-u u Sarajevu nakon što se njegovo zdravstveno stanje jučer dosta pogoršalo.

 

Sulejman Tihić će biti upamćen po svojoj predanosti Bosni i Hercegovini u kojoj će svi građani biti sigurni, slobodni i jednaki, bez obzira gdje živjeli ili koje su vjere i nacije. To je bio njegov san. Njegova spremnost na zdrave kompromise putem dijaloga će nastaviti da bude standard, kako sadašnjim tako i mnogim budućim generacijama političara u BiH. Slobodno mogu reći da je umro veliki čovjek. Njegova mudrost, otvorenost i praštanje, te duboko humanistička orijentacija čovjeka bez mržnje će mnogo nedostajati Bosni i Hercegovini. Vezalo nas je duboko međusobno poštovanje. Zbog svega toga ovo je za mene tužna i veoma teška vijest. Poslije svih patnji na ovom svijetu, neka počiva na onom svijetu u vječnom miru, jedan je od izraza sućuti koji je jučer upućen porodici, prijateljima i stranačkim kolegama Sulejamana Tihića.

 

Sulejman Tihić posljednji put u zvaničnoj posjeti našem gradu boravio je 2. oktobra 2012. godine. Tom prilikom posjetio je naš grad, položio vijenac na Spomen obilježje palim borcima, šehidima odbrambeno-oslobodilačkog rata te prisustvovao centralnom predizbornom skupu SDA Maglaj pred lokalne izbore 2012. godine.

 

Tada je između ostalog pred oko 2.000 Maglajlija i Maglajki u sportskoj dvorani "Pobjeda" nakon što je prisutne poselamio i pozdravio kazao: "Dame i gospodo, razlog osnivanja, postojanja i djelovanja Stranke Demokratske Akcije jeste država Bosna i Hercegovina i naš narod. Naša vizija Bosne i Hercegovine je ostala nepromijenjena i nju je jasno definisao r. Predsjednik Alija Izetbegović 26. maja na osnivačkoj skupštini u Holiday Innu kada je rekao za kakvu Bosnu i Hercegovinu da se borimo, on je rekao da se borimo za državu ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, rekao je da se borimo za demokratsku državu u kojoj će vladati pravo, rekao je da trebamo graditi i obnavljati multietničko društvo gdje će naše razlike etničke, vjerske, kulturološke biti naša prednost i bogatstvo, a ne razlog naših sukoba i podjela. Ja kada sam Predsjednika pitao zašto mi nemamo nacionalni program, to imaju svi narodi, r. Predsjednik mi je kazao naš nacionalni program sastoji se iz tri riječi i to je država Bosna i Hercegovina."

 

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA na sinošnjoj vanrednoj konferenciji za medije u Centrali SDA kazao je da će predsjednik ove stranke Sulejman Tihić biti ukopan u haremu džamije u Bosanskom Šamcu, što je bila njegova želja.

 

Na vanrednoj sjednici Kolegija Predsjedništva SDA, održanoj sinoć povodom Tihićeve smrti formiran je odbor za njegovu dženazu, a tačan termin dženaze, mjesto i vrijeme održavanja komemorativnih sjednica bit će naknadno saopćeni.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.