Suljo Bilić, 80-godišnji pčelar iz Maglaja: Svaki pčelar mora se dobro oznojiti

7.08.2015. 11:15 0

Sulji Biliću, osamdesetogodišnjem pčelaru iz Maglaja, u posjetu smo došli nenajavljeni. Iznenađen je bio i on, a i mi. Nismo očekivali da ćemo ga zateći u pčelinjaku, smještenom u zaseoku Arnaut, visoko iznad Maglaja u pravcu ka Zavidovićima, odmah iznad Natronke, piše časopis ''BH pčelar''.

Tu je Suljina vikendica, odnosno rodna kuća, iz koje je u centar Maglaja sišao prije više od 50 godina. U Natronci je radio kao laborant, a danas, penzionerske dane krati u društvu svojih pčelica sa kojima se druži od 1982. godine.

– Preko 30 godina – reći će Suljo, kojeg smo zatekli kako čita časopis BH pčelar, i to baš u pčelinjaku.

U planu snimanje dokumentarca

Do Suljage se dolazi skoro pa neprohodnim putem; svuda unaokolo šikara, a kaldrma ko kaldrma, stjenovita pa još pod opasno visokim nagibom. I tako desetak kilometara od sela Ulišnjak.

Za našu posjetu Suljagi, “krivac” je Elvir Hambašić iz Ulišnjaka, drvorezac.

Znam za izvrsnog pčelara, tu je blizu. Možemo otići da vidimo ima li ga – predložio je Elvir. Prijedlog prihvaćen, Suljaga zatečen kući, priča se razvezla, medom se zasladilo…

– Ovu sam kuću od dede Mehe naslijedio, stara je više od 100 godina. Nikad ništa u njoj nisam izmijenio, takva je kakva je bila za života mog djeda. Amerikanci dolaze u turističke posjete, slikaju. Pričalo se da će i film o kući snimljen biti, dokumentarni – veli Suljo.

Član je pčelarskog udruženja “Maglaj” iz Maglaja, a ljubav prema pčelama osjetio je daleke 1982 godine u Sremskoj Mitrovici.

Niko ničiju nafaku ne dira

– Bio sam u posjeti prijatelju, vidio njegove pčele i proces razrojavanja i odmah po povratku u Maglaj kupio sam jedan roj, a dva uhvatio u šumi – priča Suljo.

Danas ima 30 DB košnica. Svoje pčele ne vodi na ispašu, nema dovoljno snage…

– Ovaj kraj je bogat maslačkom, jabukama, džanarikama i beharom. Ljudi kako vidite nema, ima tek podaleko još jedan pčelar, tako da niko nikome ne smeta i nafaku ne uzima – velu Suljo.

Kaže da mu je većina godina medna, a i za one koje nisu, ne žali se jer pčele i ne drži radi meda.

– Imam fina društva, zdrava, neiskvarena – kaže Suljo.

Izliječio reumu

Svakome bih preporučio ujed pčela, pod ljekarskim, stručnim nadzorom naravno. Ja sam imao poteškoća s koljenima, vrat me bolio, reuma spopala. Nekoliko ujeda pčela promijenilo je sve. Odmah sam osjetio vidne promjene nabolje. Danas me ništa ne boli – kaže Suljo.

Kakav je to pčelar koji se ne oznoji?

Čak i onaj pčelar koji samo nekoliko košnica ima, mora se podobro oznojiti. Ja sam se nekad znao na vrh klice popeti da stresem roj. Danas to malo teže ide, godine čine svoje.

Starački šećer

U 65-oj godini mi se javio starački šećer. Ne bi smio skoro ništa slatko konzumirati, ali ja bogme dan započnem s medom, pa šta bilo da bilo. A vidim da mi ne škodi – kaže Suljo.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.