Duffy, Čavara, Galijašević...

U prisustvu brojnih zvanica sutra će zvanično u promet biti pušten most kod tvornice Natron-Hayat

21.02.2016. 23:06 0

Direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy zajedno s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom posjetit će u ponedjeljak općinu Maglaj, gdje je u proteklih godinu i po proveden projekt ''Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica'' (CESTA), koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a implementirao Catholic Relief Services BiH (CRS).

Završetak projekata zvanično će biti obilježen posjetom novoizgrađenom mostu kod tvornice Natron – Hayat, nakon čega će sudionici obići sanirano klizište na relaciji Liješnica – Bradići.

U okviru tog projekta u Maglaju su provedena četiri projekta obnove infrastrukture, šest projekata samopomoći u koje je bila uključena lokalna zajednica, a 50 porodica dobilo je pomoć za obnovu poljoprivredne proizvodnje neposredno nakon poplava.

Ukupna vrijednost projekata infrastrukture u Maglaju, u okviru projekta CESTA, iznosila je više od 2,74 miliona KM, od čega je USAID (preko CRS-a) osigurao 1,32 milion KM.

U projektu izgradnje mosta i sanacije klizišta, kojima je pružena pomoć stanovništvu Maglaja nakon nesreće uzrokovane poplavama u maju 2014. godine ključni sufinansijer je bila Vlada FBiH, putem Federalnog fonda za pomoć nastradalima od prirodne nesreće na području FBiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te Agencije za vodno područje rijeke Save.

- Otvorenju mosta prisustovat će i premijer ZDK Miralem Galijašević i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić, te čelnici CRS-a BiH i nadležnih federalnih institucija - navodi CRS.

Projekt CESTA započet je u julu 2014. s ciljem pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu. Finansijski doprinos projektu dale su i navedene općine, CRS, te domaće institucije. U pet navedenih općina, u okviru CESTA-e, provedeno je 26 projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koji su identificirani kao ključni za normalizaciju života u tim općinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti (vodovodi, mostovi, odvodni sistemi…), kao i 26 projekata manjeg obima u kojima su učestvovale i lokalne zajednice. Projekt ukupne vrijednosti 5,72 miliona dolara finansiran je od USAID-a s oko 4 miliona dolara. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.