maglajinfo.com
vijesti maglaj 1528

Sutra nastupa Nova hidžretska godina: U Kuršumliji džamiji mevludska svečanost

30.09.2016. 23:55 0

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 1. oktobra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1438. hidžretske godine, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Muslimani širom svijeta svake godine svečano, u duhu vjere, proslavljaju hidžretsku godinu koja je nastupila. Muslimani u Sarajevu obilježavaju je uz predavanja te učenjem dova i ilahija.

Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine prema gregorijanskom kalendaru.

Hidžretska godina traje blizu 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego godina prema sunčevom kalendaru, što čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Povodom Nove 1438. hidžretske godine Medžlis IZ-e Maglaj, džemat Kuršumlija u subotu organizuje mevludsku svečanost.

Mevlud će biti upriličen u subotu, 1. oktobra, od 18,35 sati (iza akšam-namaza).

Gost predavač je hfz. Husejn ef. Čajlaković, a program će izvesti imami Medžlisa Maglaj i hor ''Revda''. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.