Maglajinfo.com
vijesti maglaj 2953

Nagib Hasanić inicijator uređenja tvrđave

Domaći i strani turisti sve češće posjećuju maglajsku tvrđavu

15.08.2016. 18:12 0

Stara tvrđava Maglaj je ovo ljeto doživjela svoj puni smisao postojanja u savremenim turističkim tekovinama. Iako je dugo godina bila cjelodnevno pristupačna posjetiocima, sezona 2016. ostat će upamćena po vrlo dobroj afirmaciji i realizaciji prvobitnih ideja, a koje su tek naznaka velikog turističkog sadržaja i odlične ponude za posjetioce.

Iako se mali broj pojedinaca upušta u avanture reanimacije zastarjelog sadržaja ili naizgled nepopularnih destinacija, Nagib Hasanić je jedan od smjelih pojedinaca. Kao nezaposlena osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje i jedan od prvih susjeda Stare maglajske tvrđave, Hasanić je bio ključni inicijator ovosezonskog uređenja, održavanja i rukovođenja tvrđave.

Svakako, rukovodstvo Općine podržalo je Hasanićevo stavljanje na raspolaganje pri uređenju prostora unutar zidina gradine. Pored prvobitne ideje svakodnevnog uređenja i održavanja, Nagib se upustio u avanturu topovskog obilježavanja kraja posta i početka iftara, mada za realizaciju projekta na početku nije vidio ni svjetlo na kraju tunela. Svakovečernji vatromet u toku mjeseca ramazana privukao je veliko interesovanje Maglajlija, starijih i mlađih, ali i poznatih bh. novinskih portala koji su ovu neizvjesnu priču ispratili do kraja, svakako uspješnog.

Zahvaljujući političkim i privrednim subjektima, te velikom broju oduševljenih Maglajlija, privatnih donatora, projekat topovskog obilježavanja iftara realiziran je na vrijeme i finansijski opravdan. Korak po korak, ovo staro bosanskohercegovačko nasljedstvo dobilo je pravu svrhu u novim turističkim tekovinama.

Izuzevši maglajske posjetioce, strani turisti i gosti iz drugih bh. gradova postali su svakodnevnica na Staroj tvrđavi Maglaj.

Maglajsku tvrđavu često posjećuju i bračni parovi iz mnogih bh. gradova koji svoje prve sate bračnog života zabilježe upravo na maglajskoj gradini. Uređenje i sadržaj, uz neodoljiv pregled gradske sredine i divnog maglajskog pejzaža, pruža posjetiocima trenutke zadovoljstva i nezaboravnog oduševljenja.

Omer, član jučerašnje ekskurzije iz Travnika, svoje neskriveno divljenje izrazio je riječima: ,,Ko nije bio na tvrđavi, ne može reći da je bio u Maglaju!''

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.