Dž. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1444

5. oktobar - Dan nastavnika

Svečanim programom i u Maglaju obilježen Dan nastavnika

6.10.2015. 15:13 0

Maglajski prosvjetni radnici obilježili su Dan nastavnika, 5. oktobar, svečanim programom u hotelu ''Galeb''. Na manifestaciji su prisustvovali mnogobrojni učitelji, nastavnici i profesori maglajskih škola, a u sklopu koje je upriličena dodjela priznanja i novčanih nagrada penzionisanim prosvjetarima. Zvanični program okončan je zabavno-muzičkim dijelom uz večeru i prijatan razgovor.

Dan nastavnika obilježava se 5. oktobra u više od stotinu zemalja širom svijeta, a posvećen je prosvjetnim radnicima u cilju isticanja njihovog cjelogodišnjeg zalaganja u obrazovanju novih generacija. Pored vrjednovanja nastavničkog poziva, neradni dan 5. oktobra ima svrhu da ukaže i na trenutni status nastavnog kadra u društvu i domovini.

Prosvjetni radnici iz maglajskih škola pridružili su se svjetskom obilježavanju Dana nastavnika sa sadržajnim kulturno-zabavnim programom. Program su organizirali školski Sindikalni odbori u saradnji s direktorima škola i Općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem. Ovom prilikom dodijeljene su mnoge plakete, pohvale i novčane nagrade penzionisanim učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Događaj je ozvaničen u hotelu ,,Galeb'' s početkom u 18.00 sati. Program je sadržavao dodjelu priznanja, kraća obraćanja prosvjetnih radnika, rukovodioca školskih Sindikalnih odbora i načelnika Općine. Nakon oficijelnog uslijedio je muzički dio u okviru kojeg je nastupio poznati maglajski izvođač Azahari Ako Omersoftić.

,,Danas je 5. oktobar, svjetski dan prosvjetnih radnika ili, bolje rečeno, Dan učitelja koji se tradicionalno obilježava već par godina u organizaciji sindikata osnovnih i srednjih škola, direktora i načelnika Opštine. UNESCO je '94. godine proglasio Dan učitelja/nastavnika kako bi ukazao na teško stanje i značaj poziva prosvjetnog radnika u svijetu. Mi smo danas imali svečanu akademiju u Sarajevu gdje smo ukazali na težak materijalni status prosvjetnih radnika, odnosno stanje obrazovanja u cjelini. Nedavno su se desile izmjene Zakona o radu, a koje su protekle bez socijalnog dijaloga. Imamo sad kolektivne ugovore i očekujemo, jer već imamo najave iz Vlade Federacije, da se neke stvari poprave kako bi obrazovanje imalo što solidniji status u ovome društvu. Ovo je jedinstvena prilika da se u toku jedne školske ili kalendarske godine okupe prosvjetni radnici na jednom mjesto, jer pojedini se rijetko i viđaju, jer rade u područnim školama ili kao škola u Novom Šeheru. Ovo je jedinstvena prilika da prosvjetni radnici jedni druge upoznaju, jer imamo svake godine i nova zapošljavanja, dosta je mlađeg kadra. Večeras smo vidjeli da jedan određen dio odlazi u zasluženu penziju i ovo je jedan vid da se i tim ljudima zahvalimo za doprinos i rad u obrazovanju.'', izjavio je za naš portal Šaban Bubalo, član Kantonalnog odbora SSOOiOZDK.

Manifestaciju su svojim prisustvom podržali nastavnici svih maglajskih osnovnih i srednjih škola uz srdačne osmijehe i gromoglasne aplauze.

Čestitke u povodu oblježavanja 5. oktobra uputili su i članovi Općinskog vijeća Maglaj.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.