U okviru projekta CESTA

Svečano otvoreni novi most kod kompanije Natron-Hayat i sanirani put prema Donjim Bradićima

22.02.2016. 14:29 0

Direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetili su danas općinu Maglaj, gdje je u proteklih godinu i po implementiran projekt ''Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica – CESTA''.

Projekt je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a implementirao Catholic Relief Services BiH (CRS), dok je završetak projekata zvanično obilježen posjetom novoizgrađenom mostu na Bosni kod tvornice Natron-Hayat i obilaskom saniranog klizišta na relaciji Liješnica-Bradići.

Duffy je u izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo što su ovom činu prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH da bi se obilježio završetak projekta obnove nakon majskih poplava iz 2014. godine.

– U ove projekte spada izgradnja mosta, kao i izgradnja novog puta Liješnica-Bradići te neki projekti koji se tiču popravke vodovoda.Ukupno je utrošeno 1,4 miliona dolara. Polovinu tog novca osigurao je USAID, a ostalo su osigurali predstavnici vlasti iz Federacije BiH – pojasnio je Duffy.

Naglasio je da su sve radove izveli lokalni izvođači, odnosno lokalne firme, te je dodao da je ovo bila lokalna inicijativa da se unaprijedi život u ovoj općini nakon poplava, iznoseći mišljenja da je to najbolji način za saradnju.

Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić kazao je za Fenu da su danas gosti prisustvovali završetku velikog projekta, ističući da je sanacijom klizišta omogućena putna komunikacija za 100 domaćinstava. U okviru tog projekta u Maglaju su provedena četiri projekta obnove infrastrukture, šest projekata samopomoći u koje je bila uključena lokalna zajednica, a 50 porodica dobilo je pomoć za obnovu poljoprivredne proizvodnje neposredno nakon poplava.

Ukupna vrijednost projekata infrastrukture u Maglaju, u okviru projekta CESTA, iznosila je više od 2,74 miliona KM, od čega je USAID (putem CRS-a) osigurao 1,32 miliona KM. U projektu izgradnje mosta i sanacije klizišta, ključni sufinansijer je bila Vlada FBiH, putem Federalnog fonda za pomoć nastradalima od prirodne nesreće na području FBiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja te Agencije za vodno područje rijeke Save.

Projekt CESTA počeo je u julu 2014. godine radi pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboj- Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu. Finansijski doprinos projektu dale su i navedene općine, CRS, te domaće institucije.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.