Poslovne novine
vijesti maglaj 1003

Štete kod 297 poplavljenih privrednih subjekata iznose 90,3 miliona KM

11.02.2015. 11:47 0

Štete kod 297 poplavljenih privrednih subjekata u gradu i prigradskim naseljima iznose 90,3 miliona KM, od čega se na „Natron-Hayat“ odnosi 66,5 miliona KM - rekao je u intervjuu za Poslovne novine Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

Iako u teškoj situaciji, kako je dodao, većina njih je, uz iskazanu neviđenu istrajnost, nastavila obavljati svoju djelatnost. Od sredine maja prošle godine do danas ukupno su odjavljena 24 privredna subjekta, od kojih je 12 odjava po sili zakona usljed poplava i klizišta, dok je ostalih 12 navelo razloge koji nisu direktno vezani za posljedice prirodnih nepogoda.

 

Kako dalje navodi načelnik Mustabašić, 273 ugrožena privredna subjekta su nastavila sa radom sa smanjenim kapacitetima, prilagođavajući svoje poslovanje trenutnim potrebama i uslovima na tržištu, koje je dobrim dijelom poremećeno u periodu poslije poplava i klizišta.

 

"Značajan je oporavak kompanije „Natron-Hayat“, koja je za 97 dana uspjela obnoviti integralnu proizvodnju i nastavila sa radom uz zadržavanje svih 900 uposlenih. Sveukupan proces obnove, koji je u toku, i koji će se odvijati u narednom periodu, za određene privredne subjekte je prilika za povećanje obima proizvodnje i prometa, odnosno broja zaposlenih", dodao je Mustabašić.

 

S obzirom na to da se radi o razmjerama katastrofe i štetama koje prevazilaze sve realno raspoložive izvore, Općina Maglaj će, po njegovim riječima, i dalje u kontinuitetu nastaviti aktivnosti podrške privrednim subjektima u otklanjanju šteta.

 

"Podržavat ćemo ih kroz sve dostupne izvore namijenjene za ovu svrhu, kako bi se maglajska privreda u što kraćem periodu oporavila i vratila na nivo prije prirodne nesreće", kazao je načelnik.

 

Naveo je da je Općina Maglaj u svim prilikama bila servis i podrška privrednim subjektima kod obavještavanja, prijavljivanja i pružanja relevantnih informacija o aktualnim vidovima podrške. Za pohvalu je i iskazana proaktivnost privrednika koji su prepoznali interes i aplicirali na javne pozive.

 

Na području Općine Maglaj, prema dostupnim podacima, do sada su ostvareni poticaji u ukupnom iznosu od 1,7 miliona KM. Nažalost, razmjere katastrofe su takve da i dalje zahtijevaju kontinuiranu podršku svih relevantnih institucija i organizacija ugroženim privrednim subjektima kako bi barem djelimično sanirali uništena dobra i vratili biznise na raniji nivo.

 

Ukupne štete na objektima, u privredi, poljoprivredi i infrastrukturi po konačnom izvještaju općinske Komisije za popis šteta od prošlogodišnjih majskih poplava iznose 166.633.940 KM, objavile su Poslovne novine.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.