D. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 9387

Od stolice do trgovine

TRGOVINA ČILA: Dvije decenije trgovačke radnje u Starom gradu

15.09.2016. 17:03 0

,,Odoh do Farke'', po svemu sudeći, najdraža rečenica mladim generacijama Starog grada. Vlasnik trgovine ,,Čila'' Faruk Salkić, u mahali poznatiji kao Farko, simbol je radosti najmlađim ali i rasterećenje starijim generacijama. Kako naglašava, prošla godina bila je zvanično dvadeseta godina trgovačke tradicije i djelatnosti porodice Salkić. O trgovini i turističkim mogućnostima Starog grada razgovarali smo s vlasnikom prodavnice, ali i prvim svjedokom do sada najbrojnijih turističkih posjeta maglajskoj tvrđavi.

Faruk Salkić je rođen 1.3.1977. godine, osnovnu i srednju trgovačku školu završio je u Maglaju, sretno oženjen Mersihom i otac divne djevojčice Sare. Faruk, u mahali poznatiji kao Farko, simbol je radosti najmlađim ali i rasterećenje starijim generacijama kada je u pitanju kupovina i podmjera.

Faruk ističe da je prve trgovačke početke nezvanično otpočeo s ocem preko prodaje mahalske vode prolaznicima i posjetiocima nekadašnje tzv. telefonske veze na Moruši. Njegov prvi prodajni štand bila je kanta i obična stolica, te od tada počinju njegove prve simpatije prema trgovini, ističe na početku razgovora prisjećajući se s osmijehom svojih prvih zarada.

- Prošle godine bilo je punih dvadeset godina, sa zadovoljstvom naglašava Salkić.

Također napominje da su kupci uglavnom domicilno stanovništvo, ali i mnogobrojni ovogodišnji turisti.

- U ovih zadnjih dvadeset godina nikad više nije bilo turista, potvrđuje nam jedan od prvih susjeda maglajske tvrđave.

- Evo, danas su bili Rusi i Estonci, ushićeno ističe Salkić pretpostavljajući da su ramazanski top, medijska promocija i bjelina sahat-kule, koja se vidi s magistralnog puta, ključni elementi za veliki broj posjeta. Uz Gradinu, posjetioci obilaze i starogradske džamije, ali i kompletan Stari grad.

Kao trgovac i starosjedilac Gornje mahale, Salkić u razgovoru podržava i predlaže još veći angažman na promociji najstarije maglajske građevine, a koji bi obuhvatio organizaciju predstava, organiziranje takmičenja u starim narodnim igrama (natezanje, borbe hrvanja, mačevanje) i sl. Primjećuje činjenicu da je Gradina danas mnogo uređenija i sigurnija, te da bi se veliki događaji mogli organizirati u saradnji sa osnovim i srednjim školama.

- Eto, sad je čisto i uredno, nema se šta reći. Čovjek održava!, hvali Salkić ovogodišnje aktivnosti na uređenju i održavanju Stare tvrđave Maglaj. Naravno, putna relacija je dosta pristupačna i omogućava posjetiocima dolazak automobilom do samih ulaznih vrata.

- Dosta je urađeno, vidi se napredak-nema govora, ne može sve odjednom... zaključuje s velikim razumijevanjem Faruk Salkić u nadi da će prodavnica ,,Čila'' biti dio velike turističke sezone koja se očekuje u 2017. godini.

Trgovina ,,Čila'' dobila je naziv po istoimenom potoku koji protječe pored prodavnice, a po kojem je nazvan i jedan dio Gornje mahale.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.