Trifunović: Novih šteta nismo imali, sve se radi da bi školska godina počela na vrijeme

13.08.2014. 22:26 0

Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom majskih poplava nastradalo je trinaest centralnih i deset područnih škola, a tri područne u Šerićima, Kolićima i Kovanićima su u lošem stanju, ali nakon avgustovskih poplava nismo imali nove štete, kazao je Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a. Proces obnove započeo je u svim centralnim školama.

- UNDP radi projekte u svim školama koje su nastradale i to u tri faze. Prva je što više uraditi na školama da bi nova školska godina mogla početi na vrijeme. Druga faza je energetska efikasnost školskih objekata koja se provodi zajedno sa Federalnim fondom za zaštitu okoliša. I treća faza je do početka sezone grijanja sanacija svih kotlovnica, odnosno sistema grijanja – navodi Trifunović.

 

Iako je situacija za stanovnike Željeznog Polja izuzetno teška, Trifunović ističe da Osnovna škola „Abdulvehab Ilhamija“ može raditi u postojećim kapacitetima.

 

- Putne komunikacije su veliki problem isto kao i u nemilskom kraju. A učenici zavise od toga jer putuju iz svojih mjesta stanovanja prema školama u Zenici i Žepču.  Jedan od važnih uslova je prohodnost komunikacija posebno Nemila – Šerići, Žepče – Željezno Polje – navodi Trifunović dodavši da su ove poplave poništile sve radove na putnim komunikacijama u protekla dva i po mjeseca.

 

Trifunović je naglasio da bez obzira što je sada pažnja usmjerena na centralne škole, učenici područnih škola bit će preraspoređeni u druge najbliže škole, ali postoji dogovor s UNDP-om da će i one biti uzete u obzir.

 

- Škole su još u junu napravile nekoliko opcija kako dočekati novu školsku godinu. Možemo očekivati da će u najvećem procentu u septembru školska godina početi u nešto izmijenjenom režimu s obzirom na prihvat učenika iz područnih škola. Ako dođe i do nekih kašnjenja, u školskom kalendaru imamo dovoljno vremena obzirom da iduća godina završava 12. juna što znači nekih 20-ak dana vremena koje možemo da upotrijebimo tamo gdje građevinski radovi ne budu gotovi – kaže Trifunović.

 

Obnova školskih objekata odvija se uz pomoć stranih donatora, organizacija, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 

- UNICEF donira namještaj i to je već u toku i najveći dio je isporučen. Tu su još World Vision, Save the children, jedna italijanska organizacija koja pravi hemijski laboratorij u srednjoj školi u Maglaju. Puno je projekata i sve se radi da bi školska godina počela na vrijeme – zaključio je Trifunović.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.