Tužna priča 26-godišnjeg Viktora

Viktor Banović iz sela Tomići kod Maglaja: Osjećam se odbačenim, vjerujem u pomoć Zmajeva

12.11.2015. 13:22 0

Dvadesetšestogodišnji Viktor Banović iz sela Tomići kod Maglaja vodi težak život, a zbog vezanosti za invalidska kolica veoma teško uspijeva da živi ''slobodno''. Naime, ovom mladiću koji polako gubi volju za život sa svega devet godina dijagnosticirana je distrofija mišića, a potom je imao tri operacije tumora na mozgu. Na njegovom zdravstvenom kartonu nalazi se šest dijagnoza, koje ga sprječavaju da vodi normalan, prosječan, život.

- Prvobitno mi je rečeno kako imam blaži tip distrofije, tako da nisam odmah "pao u kolica", međutim nakon toga sam operisao tumor 2001. godine na UKCS kod prof. Dizdarevića, od kada počinjem otežano hodati. Ipak, uspijevao sam se vraćati u "normalu" i pomalo sam hodao. Nakon toga dešava se nova operacija tumora u Zagrebu i to 2006. godine, od kada sam vezan za invalidska kolica - počinje svoju tešku životnu priču za "Avazov" portal Viktor.

Osjećam se odbačenim

Operacija nakon koje je u invalidskim kolicima nije bila posljednja, godinu dana kasnije ponovo je opet morao operisati tumor. Kako kaže, teško su mu pala oba oboljenja ali je ipak tumor najveći krivac što se nalazi u invalidskim kolicima, zbog čega se osjeća usamljenim i donekle odbačenim.

- Najgore mi pada što nisam ništa ostvario u životu, kod kuće sam veoma usamljen jer nemam neko svoje društvo, osjećam se kao zatvoru. Nažalost, ne mogu se ni zaposliti, teško mi je na selu, nigdje ne mogu ići jer nemam prevoz, jednostavno rečeno zatvoren sam od svijeta – razočaran je naš sagovornik.

Kaže kako je teško bilo i tokom njegovog školovanja, tako je teškim naporima završio Ekonomsku školu u Žepču gdje su mu pomogli svećenici i načelnik općine Žepče.

- Srednju školu sam pohađao veoma otežano, svećenici, odnosno njihovi radnici, vozili su me sa svojim automobilom, dok je načelnik Žepča finansirao gorivo. Ni taj period ne zauzima posebno mjesto u mom teškom životu, bio sam jedini invalid u školi tako da je društvo bilo slabo zainteresovano za mene kao što je to slučaj i za sve druge ljude koji su poput mene - prisjeća se Maglajlija.

Zmajeve moli za život

Ističe kako već duže vrijeme mašta o promjeni adrese, te da bi mu život u gradu unio barem neki tračak nade, međutim finansijski nije u mogćunosti realizovati ono o čemu svaku noć prije spavanja mašta i sa čim se svako jutro budi. Zbog svega navedenog, dugo je razmišljao kome se obratiti za pomoć i kome ispričati svoju priču a da će pri tome biti saslušan. Tako je došao na ideju da sinoć posjeti Trening centar NS BiH u Zenici, gdje borave naši Zmajevi od ponedjeljka, kako bi im zaželio sreću u utakmici ali i zamolio za pomoć.

- Kontaktirao sam Nogometni savez i saopćio im svoju ideju, tako sam zahvaljujući glasnogovornici Slavici dobio zeleno svjetlo da dođem u Trening centar. Iako sam proveo sve vrijeme treninga gore, nisam imao previše vremena da uspostavim neki direktniji kontakt. Neki su mi igrači prišli da se pozdrave, poput Džeke, a poslije treninga igrači su otišli - kaže Viktor.

Dodaje kako mu je, između ostalih, prišao Spahić sa kojim se fotografisao i kojem je kazao da je u problemima i da ih moli za pomoć. On mu je kazao kako će to prenijeti drugim igračima, ali bez nekih konkretnih obećanja, iako ističe da mu je bilo neprijatno biti otvoreniji.

- Došao sam u Zenicu da ih zamolim za pomoć u skladu sa njihovim mogućnostima, kako bih riješio stambeno pitanje u gradu. Mišljenja sam da bi stanovanje u gradu koliko toliko doprinjelo da živim normalnim životom. Nisam mogao biti previše direktan i pričljiv, jer koliko god se činilo jednostavno ipak nije jednostavno tražiti pomoć. Izlaz iz ovog životnog tunela vidim jedino u odlasku sa sela, mislim da bih u gradu mogao steći prijatelje, posao i sve ostalo za čim čovjek teži - iskren je Viktor, naglašavajući kako se osjeća zatočenim u kući gdje trenutno živi.

Ne gubi nadu

Na kraju svog razgovora za "Avazov" portal poručuje kako bi mu stan u gradu značio ostvarenje životne želje i život dostojan čovjeka, a uvjeren je da će naši reprezentativci uvidjeti težinu njegove situacije i pomoći mu da dobije, kako kaže, život.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.