FENA/maglajinfo.com
vijesti maglaj 947

Članice Aktiva žena MIZ Maglaj putovale u Tuzlu

Tuzla: Žene Maglaja zajedno sa ženama Srebrenice protestnom šetnjom podsjetile na genocid

13.04.2015. 21:53 0

Udruženje ''Žena Srebrenice'' održale su u subotu u Tuzli mirne proteste. Kao i svakog jedanaestog u mjesecu Udruženje građana ''Žene Srebrenice'' organiziralo je i u subotu u Tuzli, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se dogodio 11. jula 1995. godine.

U znak podrške ženama Srebrenice u mirnoj protestnoj šetnji učestvovale su i žene iz Maglaja, koje su u Tuzlu putovale u organizaciji Aktiva žena Medžlisa IZ-e Maglaj.

 

Okupljanje učesnika mirne protestne šetnje počelo je u 12:00 sati u subotu na Pingi odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

 

„Danas je 11. april, a svakog jedanaestog Žene Srebrenice traže pravdu. Danas su nam se pridružile u znak podrške žene iz Maglaja i udruženje Zen Zen iz Ljubljane, kolona je bila zaista velika“, izjavile je u subotu za Fenu Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice".

 

Ćatić je navela da je 65 tijela identifikovano u godini koja je iza nas, a to je, kako je rekla, sramotno.

 

„Tražimo da se ekshumiraju i identificiraju tijela naših najmilijih, to je najmanje što možemo uraditi za njih“, istakla je Ćatić.

 

„Zahtijevamo da se svi ratni zločinci procesuiraju. Nekim presudama smo zadovoljne, nekim nismo“, kazala je ona i naglasila da je Udruženje "Žene Srebrenice" zadovoljno presudom Haškog tribunala Zdravku Tolimiru koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.