U blizini pronađenih ostataka u Doboju 1992. godine ubijeno 16 Bošnjaka

26.05.2014. 19:25 0

Zasad je preuranjeno govoriti o broju tijela čiji su ostaci pronađeni kod Doboja. Ono što mi znamo da je u neposrednoj blizini ovog mjesta 1992. godine došlo do likvidacije 16 Bošnjaka u naselju Jablanica i u ovih proteklih dvadesetak godina pokazalo se da su tijela završila u rijeci Bosni, kazao je Amor Mašović direktor Instituta za traženje nestalih BiH za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

On je kazao da su četiri tijela od 16 ubijenih Bošnjaka pronađena u Sremskoj Mitrovici  najvjerovatnije ih je rijeka Bosna odnijela u Savu, a Sava u Sremsku Mitrovicu. Također je kazao da su iz Instituta na osnovu saznanja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu procesuirali ovaj lokalitet te od Tužilaštva BiH tražili da se izvrši ekshumacija.

 

- Ova situacija sada s poplavom je otkrila kosti i to pokazuje da smo imali vjerodostojne informacije. Na tom lokalitetu je bilo smetljište, vjerovatno je došlo do obrušavanja dijela obale i pojavila su se tijela. Sada čekamo da izađemo na teren  - kazao je Mašović za NAP.

 

On je istakao da postoji mogućnost da je tijelo, pronađeno nakon poplava u naselju Bare, a koje je poslano u Banja Luku, jednog od ubijenih Bošnjaka.

 

- Nama nedostaje 12 tijela, ali u ovom trenutku ne možemo špekulisati s brojem pronađenih tijela – kaže Mašović.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.