U Donjim Bradićima odigrava se prava drama: 'Ogromna masa zemlje kreće se prema rijeci Fojnici'!

30.05.2014. 10:54 0

I dok se u Maglaju i ostalim mjesnim zajednicama život uglavnom polako normalizuje nakon poplava, u Mjesnoj zajednici Bradići, odnosno naseljenom mjestu Donji Bradići odigrava se prava drama. Klizište koje se pokrenulo 14.maja, a na koje su upozoravali mještani da će nastaviti sa razornim djelovanjem, doživljava vrhunac.

"Stanje u Donjim Bradićima je katastrofalno. Ogromna masa zemlje kreće se prema rijeci Fojnicu i već je počela da je pregrađuje i pravi akumulaciju. Klizište se kreće sa vrha sela, putne komunikacije su presječene i na ovom područje materijal se može transportovati samo traktorima i malim motokultivatorima, da obezbjedimo prohodnost puta i sigurnu evakuaciju mještana.

 

Evidentna su pomjeranja terena iz sata u sat, i najvažnije je u ovom trenutku evakuisati stanovnike. Teško je procijeniti, ali možda se čak i 500 duluma zemlje kreće na području Donjih Bradića", upozorava Fuad Hajrulahović iz resorne općinske Službe.

 

Na ovom području bio je i općinski načelnik Mehmed Mustabašić.

 

"Alarmantno je stanje na cijelom području i osposobljava se jedan dio komunikacije za evakuaciju stanovnika", upozorava Mustabašić.
Šefik Ridžal, predsjednik Vijeća MZ Bradići naglašava da mještani iseljavaju stoku i stvari, a da kuće koje ranije nisu bile pukle, sada pokazuju znakove oštećenja.

 

"Trudimo se održati put prohodnim", dodaje Ridžal.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.