maglajinfo.com
vijesti maglaj 1119

U Jablanici gorila šuma: Građani se pozivaju na oprez

7.08.2015. 21:45 0

Tokom poslijepodnevnih sati u četvrtak je u Jablanici u Donjem Rakovcu izbio požar koji srećom nije zahvatio šire šumske površine zahvaljujući brzoj reakciji mještana te pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj.

Pored lokalnog puta u Jablanici, u mjestu Donji Rakovac u četvrtak je izbio požar koji je zahvatio nisko rastinje te šumu. Kako saznajemo požar je najvjerovatnije uzrokovao ljudski faktor odnosno opušak cigarete

Zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika PVJ Maglaj požar je ugašen i nije zahvatio veće površine. 

Iz Civilne zaštite općine Maglaj još u julu mjesecu građanima općine Maglaj upućen je apel i upozorenje od pojave požara. 

Molimo stanovništvo naše Općine da se ponašaju odgovorno kada je u pitanju loženje vatre na otvorenom ili spaljivanje gorivog otpada.

Skrećemo pažnju onima koji to budu radili da je potrebno preduzeti sljedeće mjere zaštite od požara:

- materijal za spaljivanje uvjek odmaknuti što je moguće dalje od šume,

- otpadni materijal uvijek spaljivati u manjim količinama,

- materijal koji se spaljuje mora biti zaštićen vatrobranim pojasom (radi spriječavanja prijenosa i širenja vatre),

- prilikom paljenja materijala (otpada) mora biti najmanje 2 – 3 lica sa odgovarajućom opremom za gašenje šumskih požara – grablje, lopata, trnokop i druge poljoprivredne alatke,

- spaljivanje vršiti uvijek u jutarnjim satima dok sunčeva toplina nije potpuno osušila korov koji bi mogao prenijeti vatru dalje,

- spaljivanje nikada ne vršiti po vjetrovitom vremenu,

- nakon spaljivanja mjesto spaljivanja dobro pregledati, politi vodom ili zatrpati zemljom, za slučaj da je ostalo žari koju bi vjetar ponovo mogao raspiriti.

Da ne bi došlo do neželjenih posljedica, prenošenje vatre na šumske komplekse, skreće se pažnja svim onima koji se kreću šumskim površinama, izletnicima, rekreativcima, skupljačima šumskih plodova da ne lože vatru jer bi mogli u opasnost dovesti živote i imovinu ljudi. Napominjemo da će organi zaštite od požara u akcijama prevencije i nadzora šumskih površina, protiv lica koja se budu neodgovorno ponašali, podnositi prijave nadležnim državnim organima. 

O važnosti šuma ne treba puno govoriti, pa se nadamo da će dobronamjerni građani, ljubitelji prirode i zdravlja, poduzeti sve akcije, kao i ovu koja ima za cilj zaštitu životnog okoliša i čovjekove radne sredine, stoji u apelu Civilne zaštite. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.