Tri slučaja infekcije meningokokom: U KB Zenica umrla četveromjesečna beba iz Maglaja

9.01.2015. 17:14 0

U Zeničko-dobojskom kantonu zabilježena su protekle sedmice tri slučaja infekcije meningokokom, među kojima jedan smrtni.

Nakon što je u utorak na Odjelu za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja Kantonalne bolnice u Zenici umrla četveromjesečna beba iz Maglaja, Zavod za javno zdravstvo bilježi po jedan slučaj bolesti u Zenici i Tešnju.

 

- Epidemiloške ekipe su na terenu obavile sve zaštitne mjere, kako bi spriječile dalje širenje meningokoka, - izjavila je kantonalni epidemiolog, Sanela Bešić.

 

Ona je dodala da se meningokok, kojeg karakterišu simptomi obične prehlade, a vrlo je teško oboljenje sa mogućnošću komplikacija, pojavljuje povremeno, prodorom meningokoka u krvotok, da se prenosi kapljičnim putem, a utvrđuje brisom ždrijela, prenosi rtvze.ba. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.