U Maglaj danas stižu mašine njemačke firme za čišćenje terena

3.06.2014. 13:32 0

U Orašje, Domaljevac i Maglaj danas u popodnevnim satima trebaju stići mašine za čišćenje terena, koje su osigurane zahvaljujući njemačkoj firmi, koju je angažiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma - kazala je danas u izjavi za Agenciju FENA Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma.

Tim iz Njemačke radit će pranje ulica, mulja i kanalizacije, što će finansirati Ministarstvo okoliša i turzima FBiH jer su zbog enormnog povećanja komunalnog i kabastog otpada, nakon čišćenja stambenih i poslovnih prostorija potrebna dodatna sredstva za organizaciju čišćenja i zbrinjavanja otpada.

 

U ovom ministarstvu od prošle godine u skladu s pravilnikom postoji registar zagađivača, koji su, kako kaže, povezani s federalnog i kantonalnog nivoa.

 

- Ministarstvo u registru puni zagađivače sa svog nivoa, što rade i kantoni. Do sada ima uneseno više od 500 zagađivača - istakla je Đurić.

 

U smislu pružanja direktne pomoći ugroženom stanovništvu ministrica Đurić uz suglasnost Vlade FBiH donijela je odluku o izdvajanju 250.000 KM za zbrinjavanje komunalnog otpada iz područja Zeničko-dobojskog kantona s prioritetom na Maglaju.

 

Za ugroženo područje najbliža je Regionalna deponija Mošćanica koja ima svu potrebnu infrastrukturu za zbrinjavanje otpada. Općina Maglaj je organizirala privremeno odlaganje novonastalog otpada na slobodnu površinu u općini, što nije u skladu s propisima i postoji mogućnost pretvaranja te lokacije u izvor zaraza i kontaminacije.

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma s ministricom Đurić na čelu dalje će pratiti stanje na terenu da bi pripremilo nove mjere kojima će pomoći stanovništvu s područja ugroženih poplavama.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.