FENA/maglajinfo.com
vijesti maglaj 905

Danas se obilježava Međunarodni dan knjige: U maglajskoj biblioteci program počinje u 20,00 sati

22.04.2016. 11:13 0

Kulturna manifestacija ''Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava'' prvi put ove godine će biti obilježena u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija će biti održana  22. aprila u organizaciji Asocijacije informatičkih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM), a okupila je 11 biblioteka i drugih institucija kulture iz Sarajeva, Zenice, Mostara i Maglaja. Predsjednica Asocijacije BAM Azra Bečević-Šarenkapa naglašava da se manifestacija ''Dan/Noć knjige'' obilježava uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine.

"Iako se ova manifestacija obilježava od 1995. nama je ovo prvi put. Uspjeli smo u kratkom  roku skupiti 12 institucija koje će svojim programima pomoći da se 'Dan/Noć knjige' obilježi i da se zaljubljenici u knjige vrate u biblioteke. Programi će trajati od 8 do 24 sata, a predviđeni su za sve uzrasne kategorije", izjavila je Bečević-Šarenkapa na konferenciji za medije.

Programe na manifestaciji pripremile su Biblioteka Sarajeva, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Gazi Husrev-begova biblioteka, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu - Institut za jezik, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, Zemaljski muzej BiH, Muzej "Alija Izetbegović", JU Opšta bibiloteka Maglaj, Oppta biblIoteka u Zenici, Univerzitet u Zenici - Filozofski fakultet - Odsjek za kulturalne studije, te Univerzitetska biblioteka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Bečević-Šarenkapa je dodala da će posjetiocima biti ponuđen bogat i raznolik program u koji se ubrajaju programi: druženje u biblioteci, sačuvaj pisano kulturno nasljeđe, izložbe, promocije knjiga, projekcije filmova, radionice, predstave, noćni sajam knjige i program za djecu. Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, podstaći na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva.

Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste afirmacija čitanja knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima. Obilježavanje dana i noći knjige će trajati cijeli dan.

U Maglaju će obilježavanje Noći knjige početi u 20,00 sati, i to sa programom za djecu „Čudesni svijet Šegrta Hlapića“ i šahovskim turnirom na platou ispred Općine.

Od 22,00 sati slijedi program čitamo klasike – „Noć Shakespearea i Cervantesa“, a od 23,30 sati „I ja volim pozorište...“

Iz Opće biblioteke u Maglaju pozvali su sve zainteresirane da se uključe u Noć knjige 2016. u prostorijama maglajske Biblioteke.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.