FENA/maglajinfo.com
vijesti maglaj 407

U Maglaju nastavak kampanje za ostvarivanje prava žrtava rata

10.12.2019. 07:42 0

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Maglaj danas će formalnim događajem u Domu kulture u Maglaju obilježiti nastavak zajedničke zagovaračke kampanje za ostvarivanje osnovnih prava žrtava rata i torture.

Žrtve rata i torture iz Sarajeva, Vareša i Višegrada su ranije pokrenule zajedničku zagovaračku kampanju kojom žele uticati na ostvarivanje njihovih osnovnih prava, a ovim događajem im se pridružuju i udruženja iz Maglaja, saopćeno je iz CRS-a.

Medijima i javnosti će se obratiti načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, Fatima Mahmutagić iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Maglaj i Faruk Krek iz Udruženja oboljelih od PTSP-a VOX, Sarajevo.

Podršku kampanji su također dali Jedinstvena organizacija boraca Maglaj, Udruženje logoraša Maglaj, udruge HVO i Udruženje povratnika Krsno Polje, Bakotić i Bočinja.

Navedeni predstavnici udruženja će medije informisati o trenutnom položaju žrtava rata i torture u BiH, te njihovim zajedničkim naporima i budućem radu na ostvarivanju prava, u kojima im trebaju pomoći njihove lokalne zajednice.

Kao osnovu za ostvarivanje prava i zagovaranje prema lokalnim zajednicama, udruženja će koristiti Platformu za mir, krunski dokument projekta PRO-Budućnost, koju su potpisale i usvojile brojne institucije na svim nivoima vlasti u BiH.

Zagovaračka kampanja podržana je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi CRS s partnerima, u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.