D. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 968

U prisustvu velikog broja vjernika

MEVLUDSKA SVEČANOST: U Maglaju obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

23.12.2015. 22:11 0

Učenjem Kur'ana, zikrullahom, salavatima, predavanjem i ilahijama obilježen dan rođenja Muhammeda (a.s.), posljednjeg Božijeg poslanika na Zemlji. Centralna mevludska svečanost održana u Jusuf-pašinoj džamiji gdje su prisustvovali imami MIZ-a Maglaj, članovi hora ,,Revda'' i mnogobrojni maglajski vjernici.

Dan rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda (a.s.), 12. rebiu-l-evvel po hidžretskom kalendaru, obiljažava se diljem islamskog svijeta različitim prigodnim sadržajem koji je tipičan muslimanskom moralnom bontonu. Svoje prisjećanje na taj historijski događaj  muslimani u BiH iskazuju učenjem Kur'ana, zikrullahom, salavatima, vaz-i-nasihatom, ilahijama i kasidama. Iako muslimani prethodno spomenute radnje prakticiraju svakodnevno u individualnom smislu, ovaj datum običava se zajedno obilježiti i međusobno podijeliti radost pripadnosti narodu Muhammeda (a.s.), čovjeku koji je poslan kao milost čitavom čovječanstvu.

Centralna mevludska svečanost na području MIZ-a Maglaj upriličena je u Jusuf-pašinoj džamiji, Kuršumliji. Program prisjećanja na ovaj historijski događaj počeo je poslije akšam-namaza, u 16.15h, a  kome su prisustvovali mnogobrojni vjernici i vjernice s područja općine Maglaj. Obilježavanje dana rođenja Muhammeda (a.s) upriličili su imami MIZ-a Maglaj i hor ,,Revda'', uz prigodno predavanje glavnog imama Nevres-ef. Hodžića i mr.Ejub-ef. Dautovića, muftije zeničkog. Uvodnu riječ i dobrodošlicu prisutnim vjernicima uputio je h. hfz. Hidajet-ef. Talić, imam džemata, nakon čega je izveden program u tradicionalnom islamskog duhu učenjem Kur'ana, zikrullahom, salavatima, izvođenjem mevludskog hvalospjeva o Muhammedu (a.s.),te učenjem kasida i ilahija.

Obraćanje Nevres-ef. Hodžića, glavnog imama, sadržavalo je podsjećanje na Poslanikov (a.s.) život i njegovu svakodnevnu misiju koja treba biti smjernica do zadovoljstva svakom čovjeku. Svoje posebno zadovoljstvo Nevres-ef. neskriveno je izrazio pred skupom istaknuvši da je postignuta reforma u visini i naplati članarine IZ-a, te cjelokupnog funkcioniranja fonda na području medžlisa Maglaj. U saradnji Izvršnog odbora i lokalnih džematskih odbora usaglašene su svega dvije kategorije članova na nivou MIZ-a Maglaj, a čemu je prethodila i centralizacija džemata po osnovu spomenutog fonda.

Čuvanje namaza, porodice i zajednice istaknuo je mr.Dautović kao tri ključne stvari koje vjernici trebaju posebno održati na pažnji u ovim izazovnim vremenima. Prilikom obraćanja pohvalio je rukovodstvo IZ-a, imame i mutevelije, za trud koji ulažu da bi obezbijedili uslove za svakodnevno obavljanje  vjerskih aktivnosti čime se održava svjetlo vjere i jedinstvo muslimana.

Na kraju programa, prije klanjanja jacija-namaza, uručene su pohvale i imamima i mutevelijama na službi koju bezuvjetno daju za Islamsku zajednicu. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.