maglajinfo.com
vijesti maglaj 3904

U Maglaju od januara do novembra 2016. godine oduzeto 14,31 grama marihuane

16.01.2017. 16:37 0

Na prošloj, 2. redovnoj sjednici Općinskog vijeća koja je održana 28. decembra primljena je k znanju Informacija o stanju problema narkomanije na području općine Maglaj uz sugestije i prijedloge.

U Informaciji koju je obradila Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti između ostalog se navode i podaci Javnih ustanova, drugih subjekata i općine Maglaj o poduzetim mjerama i aktivnostima vezano za problem narkomanije. 

Kako se navodi u Informaciji u JU Centar za socijalni rad Maglaj u 2016. godini nije bilo obraćanja lica ovisnih o psihoaktivnim supstancama i članova njihovih porodica. U dosadašnjem radu nisu imali smještenih ovisnika o psihoaktivnim supstancama koje borave u terapijskim zajednicama a za koje bi resorno Ministarstvo Zeničko-dobojskog kantona snosilo dio troškova smještaja. 

Prema informacijama koje je Službi dostavila PS Maglaj aktivnosti pripadnika Policijske stanice na suzbijanju narkomanije najizraženije su kroz poduzimanje represivnih mjera koje prezentuju kroz prikaz podataka za period 01.01.2016. godine do 01.11.2016. godine.

- U tom periodu ukupno je oduzeto 14,31 grama marihuane, 88 stabljika indijske konoplje, 6,2 grama Speed-a i 17 komada tableta, stoji u Informaciji. 

U Informaciji se navodi kako se u dokumentaciji JU Dom zdravlja Maglaj trenutno nalaze 4 lica koja putem metadonske terapije otklanjaju znake apstinencijalne krize, a sve to pod nadzorom medicinskog osoblja ove Ustanove. Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano snadbjeva ovu Ustanovu metadonskom terapijom.

Podatke o poduzetim mjerama i aktivnostima Općinskoj službi dostavile su i škole koje uglavnom provode aktivnosti na suzbijanju i prevenciji narkomanije a djelovanjem kroz Vijeća učenika, putem časova odjeljenske zajednice, vannastavnih aktivnosti te učeničkih tematskih radionica. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.