maglajinfo.com
vijesti maglaj 235

U Maglaju održan okrugli sto s ciljem zaustavljanja nelegalnog šljunkarenja

6.07.2021. 20:54 0

Na inicijativu i poziv neformalne grupe građana "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju", u tom je gradu održan okrugli sto s predstavnicima relevantnih institucija s ciljem rješavanja problema nezakonite eksploatacije šljunka, što je problem s kojim se suočavaju građani na području Maglaja i drugih općina u slivu rijeke Bosne.

Na inicijativu i poziv neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ u Maglaju je 24.6.2021. godine, sa predstavnicima relevantnih institucija, održan okrugli sto s ciljem rješavanja problema nezakonite eksploatacije šljunka, što je problem s kojim se suočavaju građani na području Maglaja i drugih općina u slivu rijeke Bosne.

Okruglom stolu su prisustvovali svi predstavnici relevantnih institucija: gosp. Mirsad Smajlagić- glavni federalni vodni inspektor ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove, gosp. Nijaz Mačak- kantonalni vodni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save- Ured u Zenici, kao i predstavnici Općine Maglaj, a kako bi iznašli modaliteti rješavanja ovog problema i dala podrška inicijativi da se isti sistemski riješi i spriječi dalja materijalna šteta koja može nastati za građane i društvenu zajednicu.

Glavni federalni vodoprivredni inspektor Mirsad Smailagić je na okruglom stolu istakao da je u timskom nadzoru s federalnim vodnim inspektorima obišao rijeku Bosnu u Maglaju, te je tom prilikom konstatovano da se trenutno ne vrši ni legalna ni nelegalna eksploatacija šljunka u ovom gradu.

Nadalje, zatražio je pomoć i saradnju građana s ciljem adekvatnog i zajedničkog pristupa rješavanju ovog problema od strane institucija zaduženih za provedbu zakona, a u smislu inicijative i prijave svake primijećene nelegalne eksploatacije šljunka, jer takve prijave građana potvrđuju kolektivnu društvenu odgovornost, a za Federalni vodni inspektorat i Federalnu upravu za inspekcijske poslove saradnja s građanima od ključnog je značaja, saopćeno je. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.