maglajinfo.com
vijesti maglaj 727

SAVEZ UDRUŽENJA/UDRUGA POSLODAVACA ZDK: U Maglaju održan 6. sastanak Upravnog odbora

14.06.2015. 07:00 0

Dana 12.06.2015. godine (petak) u Maglaju je održan šesti sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK.

Domaćin ovog sastanka bilo je novoformirano Udruženje poslodavaca Maglaj.

Sastanku Upravnog odbora Saveza je, pored predstavnika općinskih udruženja poslodavaca sa područja ZDK i članova Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Maglaj prisustvovao i u diskusiji aktivno učestvovao gdin Zvonimir Anđelić, aktuelni ministar privrede u Vladi ZDK.

Osnovna tema na ovom sastanku Upravnog odbora bio je novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH. Zaključeno je da:

  • Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBiH je neprofesionalno sačinjen i nije u skladu sa praksom zemalja Evropske unije i praksom zemalja iz okruženja u oblasti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
  • Pravilnik neosnovano nameće ogromne nove namete za privrednike i to samo u jednom dijelu naše zemlje, samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.
  • Pravilnik je izrađen tendenciozno, kako bi se izmislilo tržište za kompanije ovlaštene da vrše poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBiH.

U skladu sa ovim zaključcima Upravni odbor Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK zahtjeva:

  • Od Vlade FBIH, a naročito od Ministarstva zdravstva FBiH, da po hitnom postupku novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH stavi van snage;
  • Da se preispita odgovornost svih osoba koje su učestvovale u donošenju ovog Pravilnika;
  • Da se ova oblast nanovo uredi podzakonskim aktima u skladu sa evropskom praksom i praksom zemalja iz okruženja u ovoj oblasti.

Ministar privrede u Vladi ZDK, gdin Zvonimir Anđelić, obećao je s tim u vezi, da će ispitati koje su mogućnosti da ministarstvo za privredu ZDK pomogne u rješavanje ovog pitanja.U najkraćem roku će i aktuelni ministar zdravstva ZDK biti upoznat sa finansijskim opterećenjima kojima su privrednici izloženi primjenom novog Pravilnika o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBiH.

Razgovor sa Ministrom bio je vrlo konstruktivan, a dogovoreni su i neki oblici buduće suradnje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.