maglajinfo.com
vijesti maglaj 890

Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam

U Maglaju održan seminar za imame Muftijstva zeničkog

1.11.2016. 20:27 0

Jučer je u Maglaju u kino sali Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' održan trosatni seminar za imame Muftijstva zeničkog pod nazivom ''Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam''.

Seminar, pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husejin ef. Kavazovića, organiziralo je Udruženje Ilmijje u BiH, a podršku je pružila Misija OSCE-a u BiH i Nj.E. ambasador Jonathan Moore.

Domaćin ovog seminara je bio Okružni, odnosno Općinski odbor Ilmijje i MIZ Maglaj.

Prisutnim imamima i glavnim imamima, kojih je bilo preko dvije stotine, nakon uvodne i pozdravne riječi glavnog imama Nevres ef. Hodžića, obratili su se sljedeći predavači: Mustafa ef. Spahić (Poziv imama i izazovi vremena/vrijema fesada i raskoli u džematu), dr. Ferid ef. Dautović (Imamet i čuvanje džemata/kur'anske pouke), Aljo ef. Cikotić (Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova naslijeđa), hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević (Ko i kako govori u ime islama), Muhamed Jusić (Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija).

Prije izlagaganja navedenih predavača, prisutnima se kratko obratio i glavni imam OS BiH, Nesib ef. Hadžić.

- Sudeći prema komentarima prisutnih imama, seminar je bio interesentan, dobro je organiziran i protekao je u najboljem redu, navode iz Medžlisa islamske zajednice Maglaj.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.